Aftale på plads: Arbejdsgruppe skal vurdere, om børn i syriske fangelejre kan komme til Danmark

En 'taskforce' skal senest 15. maj udarbejde forslag til, hvordan danske børn i syriske lejre kan hentes til Danmark.

Flere partier er blevet enige om, at en arbejdsgruppe skal afdække, om børn i syriske fangelejre med tilknytning til Danmark kan hentes hjem.

- Forholdene i lejrene har været kraftigt forværret over de seneste par måneder. Vi skal se, hvordan man kan hjælpe børnene uden forældrene inden for konventionerne, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Senest den 15. maj skal taskforcen, en arbejdsgruppe bestående af flere ministerier, vurdere, om det er muligt at evakuere de danske børn.

Med i aftalen er regeringen, SF, De Radikale, Venstre, De Konservative og Liberal Alliance.

Hvert af børnene skal vurderes individuelt.

Ingen forældre med i aftalen

Regeringen og oppositionspartierne har hidtil lagt vægt på, at de ikke ønsker, at forældre til de børn, der har dansk tilknytning, skal til Danmark.

SF og De Radikale har ønsket at hente mødrene hjem.

I aftalen står det udelukkende, at der er tale om en vurdering af børnene og ikke forældre.

- Det er vores ønske at få børnene uden forældrene til Danmark. Dem, der er uden skyld i, at deres forældre har tilsluttet sig i IS, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Vi ønsker ikke, at forældrene, der har tilsluttet sig Islamisk Stat, skal til Danmark. Det er regeringens holdning, og den er uændret, siger han.

De seneste dage har DR ud fra interne dokumenter kunne dokumentere, at en af de lejre, hvor der sidder børn med dansk tilknytning, er præget af ekstrem vold og mord, der er relateret til Islamisk Stat.

I perioder har det fx ikke været muligt for humanitære organisationer at udføre deres arbejde.

Der sidder børn med tilknytning til Danmark i lejrene al-Hol og al-Roj i Syrien. Børnene på dette billede er ikke danske. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

I aftalen beskrives det, at regeringen på kort sigt vil sætte gang i nogle tiltag, der kan forbedre vilkårene for børnene i lejrene.

Men hvor lang tid der vil gå før, at et dansk barn kan sætte fødderne på dansk jord, kan udenrigsministeren ikke sige.

- Det kan jeg ikke sige noget om. Kigger man rundt i Europa, er det også noget, der er meget komplekst. Der er en lang række ting, der skal på plads, før man kan evakuere et barn, siger han.

Han understreger, at der 'ikke er nogen, der bilder nogen ind, at det her er ukompliceret'.

Taskforce er en 'syltekrukke'

Enhedslisten, der ikke er med i aftalen, er stærkt utilfredse med den såkaldte 'taskforce', som de mener er en 'syltekrukke', der blot køber regeringen mere tid. Tid, som vil betyde længere tid for børnene i lejrene.

Men det afviser Jeppe Kofod (S).

- Nej, det er ikke rigtigt. Jeg er rigtig glad for, at regeringen og fem partier har lavet aftalen, som er en hurtigtarbejde taskforce, som skal kigge på, hvordan man kan hjælpe børnene, siger han.

Udenrigsministeren vil ikke udstede en garanti for, at danske børn kommer tilbage til Danmark.

Han siger, at taskforcen skal undersøge, om man kan hjælpe børnene hjem uden deres mødre, og at man derfor vil kigge på en række 'modeller' med erfaringer fra udlandet.

- Der skal ligge et resultat den 15. maj, og så diskuterer vi det derfra. Det bliver nogle modeller for, hvordan det skal kunne lade sig gøre, siger han.