Aftale på plads: Begrænset genåbning omfatter butikker, foreninger og udendørs kulturinstitutioner

Butikker under 5.000 m2 kan åbne, og forsamlingsforbuddet hæves til 25 for foreningsliv.

Nick Hækkerup og Magnus Heunicke præsenterer den begrænsede genåbning. Mette Frederiksen deltager ikke på pressemødet. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten er blevet enige om en mindre genåbning af samfundet.

Det betyder, at butikker med et areal på under 5.000 m2 kan åbne fra på mandag. Større butikker kan åbne med tidsbestilling for kunderne.

Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 25 for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi. Det gælder også fra mandag.

Udendørs kulturinstitutioner åbner med et krav om negativ coronatest, som højst må være 72 timer gammel.

Aftalen betyder også, at der sker en større genåbning i dele af Danmark.

Bornholm åbner alle klassetrin i grundskolen. Dog med en kraftig appel om test to gange om ugen for elever over 12 år. Liberale erhverv som frisører, massører og tatovører kan også åbne på Bornholm. Her vil der også være krav om en negativ test. Det generelle forsamlingsforbud hæves til 10 på øen.

I Nordjylland og Vestjylland kommer der også en yderligere genåbning. Der bor i alt en million mennesker i de to landsdele.

Her kan afgangselever i grundskolen samt på ungdoms- og voksenuddannelser vende tilbage med 50 procent fremmøde. Det vil sige, at de kan komme i skole hver anden uge.

Efterskolerne i de to områder åbner også.

Mulighed for yderligere genåbning om to uger

Aftalen indebærer også, at der kan ske en yderligere genåbning om to uger.

Hvis smittesituationen gør det muligt, kan andre landsdele få den sammen genåbning som Nord- og Vestjylland. Aftalen nævner Østjylland, Vest- og Sydsjælland samt Fyn som muligheder.

- Skulle det vise sig, at der er plads til yderligere åbning, så er vi klar til at diskutere det med partierne, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Der bliver også set på yderligere genåbning af mindre øer.

Det skal også undersøges, om det med forebyggende tiltag er muligt at åbne alle efterskoler og højskoler den 15. marts.

Regeringen forventer, at yderligere afgangselever og efterskoler vil få mulighed for at vende tilbage fra 15. marts og igen 6. april, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Der er lagt en plan for afgangseleverne frem mod 6. april, som vi håber holder vand. Det betyder, at der vil blive åbnet for afgangselever og efterskoler i andre dele af landet, hvis tallene ikke ændrer sig.

- Det er vigtigt at sige, at vi allerede om 14 dage - altså 15. marts - ser ind i, at flere elever kan vende tilbage. Men vi ved godt, at marts måned bliver svær for eleverne og borgmestrene, der gerne vil åbne skolerne, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Vi skal ikke bringe os i en situation, hvor smitten stiger, og vi mister kontrollen. Derfor skal vi lytte til, hvad eksperterne siger, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Alle øvrige restriktioner er forlænget frem til den 5. april.

Regeringen lægger op til at forlænge hjælpepakker og vil indkalde til forhandlinger om det.

Smal aftale

Aftalen om den mindre genåbning er en smal aftale. I aftes brød forhandlingerne med de borgerlige partier sammen, og her til formiddag var det så Alternativet, der ikke længere var med.

Venstres formand, Jakob Ellemann Jensen, mener, at aftalen genåbner for lidt.

Aftalen blev præsenteret af justitsminister Nick Hækkerup, sundhedsminister Magnus Heunicke og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Statsminister Mette Frederiksen var ikke til stede.

Nick Hækkerup blev spurgt ind til, hvor Mette Frederiksen var. Han svarede, at vi "nok skal få statsministeren at se" uden at uddybe det yderligere.

Efterfølgende er der dog kommet en indkaldelse til pressemøde med statsministeren i dag klokken 17.30.