Aftale sikrer gradvis genåbning af rejser

Lokal smitteudvikling kan afgøre dine sommerferieplaner.

Sommerliv og badedyr ved stranden i Vorupør forrige år. Alle partier bortset fra Nye Borgerlige har indgået en aftale, der sætter datoer på, hvornår turister igen kan holde ferie i Danmark. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En aftale i fire faser skal gradvist åbne for, at danskerne igen kan rejse på sommerferie, og udenlandske turister kan komme til Danmark.

Det fremgår af en aftale, som alle Folketingets partier undtaget Nye Borgerlige her til aften har indgået.

Fra 21. april, hvor første fase træder i kraft, kan danskere, der har ødegård i Norden, således rejse dertil uden krav om at gå i isolation efter rejsen.

Lokale udviklinger i smittetal og nye bekymrende mutationer skal fremover afgøre, om regioner og lande udstyres med en gul, orange eller rød advarselsfarve.

- Nu er det slut med det helt røde verdenskort, siger udenrigsminister Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

Rejsevejledningerne vil i stedet blive opdateret ugentligt på baggrund af smittesituationen i de enkelte lande og regioner.

- De ugentlige rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet vender tilbage. Det er et vigtigt skridt mod gradvist og sikkert at kunne åbne for ferie- og fornøjelsesrejser igen. Samtidig er det afgørende, at vi går forsigtigt og fornuftigt frem, siger han.

Flere kan rejse ind i Danmark

Der indføres samtidig mere lempelige regler for erhvervsrejsende, og listen over personer med "anerkendelsesværdige formål" for indrejse udvides.

Det betyder blandt andet, at højskole- og efterskoleelever, udvekslingsstuderende, landbrugspraktikanter, ægtefæller, faste samlevende eller børn til en dansker, der bor i udlandet, og rejser sammen, og sommerhusejere, bådejere, eller personer, der har en fastliggerplads, kan rejse ind i Danmark.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, siger, at partiet har flere markante aftryk i aftalen.

- Vi åbner markant i forhold til både at rejse på ferie, men også at få turister ind i landet. Og vi åbner for, at man kan rejse hurtigere og lettere på ferie, hvis man er vaccineret, siger han til Ritzau.

- Vi synes stadig, at vægtningen mellem risici og fordele bliver vægtet sundhedsmæssigt forsvarligt. Hvis du er vaccineret, så er der meget, meget lav smitterisiko. Og rejser man fra et gult land uden at være vaccineret, så er risikoen for smitte meget lav, siger han.

Forhandlinger før hver fase

I rød blok betoner Karina Lorentzen fra Socialistisk Folkeparti, at det for hende er vigtigt, at genåbningen sker gradvist og "klogt".

- Mange lande er lige nu inde i hårde nedlukninger, og vi ved, at de nye mutationer kommer ved indrejse fra andre lande. Derfor er vi nødt til at tænke os om, inden vi bare giver los, siger hun.

Datoerne for de enkelte faser er foreløbig. Før hver genåbningsfase laver sundhedsmyndighederne en vurdering, og partierne indkaldes til forhandlinger senest en uge før den nye fase træder i kraft.

- De politiske drøftelser betyder, at planen både kan blive fremrykket og forskudt, hedder det i aftaleteksten, som du kan læse i sin fulde længde her.