Aftale: Sparekrav på erhvervsuddannelser sløjfes næste år

Erhvervsuddannelserne skal fra 2019 ikke længere spare to procent årligt. DF har presset på længe.

Omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne droppes fra 2019, fremgår det af politisk aftale. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Sparekravet på to procent for erhvervsuddannelserne - også kaldet omprioriteringsbidraget - bliver sløjfet allerede fra næste år.

Det har regeringen aftalt med Dansk Folkeparti i forbindelse med forhandlingerne om finansloven.

- Så er den første del-aftale af finansloven faldet på plads. Regeringen og Dansk Folkeparti er enig om at afskaffe omprioriteringsbidraget på erhvervsuddannelserne fra 2019, skriver finansminister Kristian Jensen (V) på Twitter.

Dermed forbliver 1,3 milliarder kroner i erhvervsskolernes system over de næste tre år.

Ifølge finansministeren sløjfes sparekravet for at understøtte målene om, at flere skal søge og gennemføre en erhvervsuddannelse.

- Der er behov for en ekstraordinær indsats for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Vi har behov for mennesker, der kan bruge både hovedet og hænderne, siger Kristian Jensen.

Regeringen foreslog i sit finanslovsudspil i slutningen af august, at de årlige to procents besparelser på undervisning, uddannelse og kultur droppes fra 2022.

Men på den måde, at gymnasier, universiteter, museer og andre offentlige institutioner på de tre områder efter 2022 fortsat skal spare to procent om året - forskellen vil dog være, at pengene føres tilbage til områderne, men ikke nødvendigvis til den enkelte institution.

DF fik opfyldt krav

Allerede kort efter præsentationen af finanslovsudspillet gjorde Dansk Folkeparti det klart, at de ville presse på for at få sløjfet sparekravet så hurtigt som muligt - og helst på erhvervsuddannelserne som det første.

- Vi kunne forestille os, at man starter med at kigge på erhvervsuddannelser, og hvor hurtigt vi kan udfase det der. Der ser vi gerne, at vi allerede gør det fra næste år, sagde finansordfører René Christensen (DF) i slutningen af august.

Dansk Folkeparti indførte i 2016 sparekravet sammen med regeringen.

René Christensen er sikker på, at dagens aftale vil skabe glæde på erhvervsskolerne rundt omkring i Danmark.

- Nu får vi en gang for alle fjernet omprioriteringsbidraget. Det tror jeg, at der er rigtigt mange, der arbejder med det område, som er rigtigt glade for i dag. Det er rigtig godt for erhvervsskolerne, siger han.

Dansk Folkeparti har i forbindelse med aftalen erklæret, at de støtter 'grundpillerne' i regeringens samlede erhvervsuddannelsesudspil.

- Dem har vi sagt, at vi gerne vil være med til at finansiere. Derfor sætter vi også de her penge (1,3 milliarder kroner, red.) fri, siger René Christensen.

Det drejer sig blandt andet om at styrke folkeskolernes og 10. klassernes fokus på praktiske fag, statslig støtte til erhvervsskolerne i form af eksempelvis kampagner og kommunernes mulighed for at købe forløb på erhvervsskolerne.

Facebook
Twitter