Aftale til næste år: Udvisningsdømte kriminelle skal i fængsel i udlandet

Allerede fra næste år forventes det, at Danmark kan sende folk til afsoning i udlandet.

Et billede fra Vridsløselille Statsfængsel. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Ved udgangen af næste år skal Danmark kunne sende udvisningsdømte kriminelle i fængsel uden for landets grænser.

Det lægger Dansk Folkeparti og regeringen op til i næste års finanslov, hvor de afslører, at de er i tæt dialog med et konkret partnerland om etablering af danske fængselspladser. Aftalen skal falde på plads senest ved udgangen af næste år, lyder finanslovsløftet.

Fængselspladser har været et helt udtrykkeligt ønske for Dansk Folkeparti gennem længere tid, der blandt andet sidste år ytrede, at de ønsker, at Danmark enten lejer eller køber et fængsel i Østeuropa.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil have, at Danmark køber eller lejer et fængsel i et østeuropæisk land, hvor standarden er en væsentlig anden (lavere, red.) end i Danmark, sagde retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) i forbindelse med partiets gruppemøde.

Og nu ser det så ud til, at planerne bliver realiseret, fortæller udlændingeordfører Martin Henriksen (DF):

- De meldinger, vi har fået fra Justitsministeriet, er, at Danmark er tæt på at indgå en aftale med et andet land, så vi kan sende udlændinge, der begår kriminalitet i Danmark, i fængsel i udlandet. I og med at det er noget, som Dansk Folkeparti har presset på for i lang tid, så er vi selvfølgelig tilfredse med, at det snart kan lade sig gøre, siger han og fortæller, at han regner med, at det bliver Danmark, som skal have det ledelsesmæssige ansvar for fængslet. Til gengæld skal der være udenlandske fængselsbetjente.

Hvilket land har vi forhandlinger med om en aftale?

- Det kan jeg desværre ikke svare på. Når der er forhandlinger med et andet land, så skal der være ro og plads til, at det kan foregå på en ordentlig måde, siger Martin Henriksen.

Din partifælle Peter Kofod Poulsen har tidligere nævnt Østeuropa. Retsudvalget har sidste år besøgt Litauen og Rumænien - er det et af de to?

- Det hverken kan eller vil jeg svare på, siger ordføreren.

Hvilke kriminelle udlændinge skal sidde i det her fængsel. Kan det for eksempel også være udlændinge, der er på tålt ophold i Danmark, og som derfor kan ende tilbage i Danmark efter afsoning?

- Det kan være udlændinge på tålt ophold, udvisningsdømte og mange andre, men det er noget, som vi skal forhandle med det pågældende land om, siger Martin Henriksen.

Hvornår vurderer du, at vi kan sende den første kriminelle udlænding til afsoning i udlandet?

- Hvis vi skal tage regeringens ord for gode varer, og det gør vi, så er det ikke noget, som ligger langt ude i fremtiden. Det er første gang, at regeringen er så præcis på, at det kan lade sig gøre, så vi må antage, at vi er tættere på end nogen sinde før, siger udlændingeordføreren.

Vil gøre det bøvlet for kriminelle udlændinge

Hvor mange indsatte skal Danmark kunne sende til fængslet?

- Det er der selvfølgelig nogle forskellige idéer til. Det ærlige svar er, at det vil komme an på de forhandlinger, som er mellem Danmark og det pågældende land, siger han.

Hvorfor kan de ikke afsone i Danmark. Det her er vel med til at besværliggøre hele afsoningen?

- Vi prøver på at gøre livet så bøvlet som overhovedet muligt for udlændinge, der kommer til Danmark og begår kriminalitet. Vi tror, at de bliver rigtig kede af at blive sent til afsoning i et fængsel, som ikke har de samme standarder som i Danmark.

Der er sat en reserve på 10 millioner kroner årligt i finansloven over de næste tre år til fængselsprojektet.

DR Nyheder har været i kontakt med både Socialdemokratiets, SF's og De Radikales retsordførere. De ønsker ikke at udtale sig, før de ved mere om planerne.