Aftaleudkast afslører: Regeringen vil tilbyde støjhjælp til 1.600 naboer til nye kampfly

Regeringen vil udvide hjælpepakke fra 30 til 230 millioner kroner.

27 nye F-35-kampfly skal erstatte F-16-flyene. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Regeringen er klar til at bruge 230 millioner kroner på at kompensere de naboer, der bliver plaget af støj, når de nye F-35-kampfly skal operere fra Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

Det fremgår af et udkast til en aftale, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

Dermed er der tale om en markant udvidelse af hjælpen til de støjramte naboer. Den tidligere VLAK-regering lagde op til at bruge 30 millioner kroner på at kompensere naboer for støj.

Ifølge udkastet vil naboerne blive inddelt i tre grupper. En rød zone, en gul zone og dem helt udenfor. Zonerne er udformet, efter hvor meget flyene larmer.

I den røde zone, som er tættest på flyvestationen, vil beboerne blive tilbudt at få opkøbt deres boliger. Der er 117 ejendomme i den røde zone. Landejendomme vil blive opkøbt med jord, maskiner og dyr. Beboerne i zonen kan også vælge at få kompensation i form af støjisolering.

Beboerne får 10 år til at overveje, hvad de vil gøre.

I den gule zone, der strækker sig over et område på mere end 15 kilometer fra den ene ende til den anden, vil beboerne blive tilbudt støjsiolering. Der er cirka 1.500 boliger i den gule zone.

'En kæmpe sejr'

De sidste søm er endnu ikke banket i aftalen, men den konservative forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen, er begejstret for, at regeringen lægger op til at udvide ordningen med 200 millioner kroner.

- At vi har fået forhandlet den op i 230 millioner er i min verden en kæmpe sejr for os og de mennesker, der bor i området, siger han.

Bent Bøgsted er forsvarsordfører for Dansk Folkeparti. Han er også tilfreds med, at der kommet flere penge på bordet til F-35-naboerne:

- Årsagen til, at der skal bruges flere penge, er, at de, der bor tæt på, trods alt har ret store støjgener. Det har vist sig, at der var behov for at kompensere flere, end man troede fra starten af, siger han.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil ikke kommentere sagen. Hun beklager i en skriftlig kommentar, at naboerne til Flyvestation Skrydstrup skal høre om ordningen gennem medierne.

- Det er virkelig ærgerligt. Vi er i fuld gang med arbejdet med at aftale en støjkompensationsmodel til gavn for naboerne. Men vi er ikke færdige endnu. I regeringen har vi gjort os meget umage for at finde en fair model. Jeg synes ikke, at det er ordentligt, at borgerne skal læse om brudstykker lækket i pressen, skriver hun.

Stor forskel på zoner

Udspillet lægger som sagt op til, at naboerne bliver delt op i tre grupper, den røde, den gule og dem helt udenfor. Derfor vil det blive meget afgørende for naboerne, om deres ejendom ligger det ene eller andet sted. Men stregerne er også trukket, så de ikke splitter nabolag med forskellige vilkår.

- Vi skal ikke have bøvl på den ene side af vejen - og så ovre på den anden side af vejen, er der ikke bøvl. Det er en af de ting, som De Konservative har fået med, og det er jeg rigtig glad for, siger Niels Flemming Hansen.

Bent Bøgsted vil dog stadig forsøge at få ændret zonerne.

- Som jeg kan se det, er der stadig områder, der ikke er tilgodeset. Vi må finde ud af, om de også skal med i ordningen. Måske skal den røde zone udvides lidt og måske også den gule, siger han.

Hårdknude i forhandlinger

Udspillet til en endelig aftale har ligget klar et stykke tid. Men Bent Bøgsted fortæller, at der også er nogle knaster i forhandlingerne mellem de store partier.

- Jeg forstår det sådan, at det er gået lidt i hårdknude mellem regeringen og Venstre om, hvordan det skal udmøntes, fortæller han.

Venstre har ikke ønsket at udtale sig om sagen.