Afviser DF’er: Helt trygt at tage taxa hjem fra julefrokost, også med indvandrer-chauffører

Dansk Folkepartis Mette Thiesen vil have minister til at forholde sig til kvinders utryghed ved at køre i bestemte taxaer.

Transportminister Thomas Danielsen på talerstolen i folketinget. Arkivfoto. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Kvinder kan trygt tage en taxa hjem fra julefrokosten, uanset hvem chaufføren er.

Det mener transportminister Thomas Danielsen (V), der ikke har kendskab til, at der skulle være problemer med, at kvinder er utrygge ved at køre med taxachauffører, der har indvandrerbaggrund.

Det siger han i dag, efter Dansk Folkepartis Mette Thiesen havde bedt ham forholde sig til det under et spørgsmål i Folketingssalen.

Hun ville vide, hvad ministeren vil gøre for at skabe tryghed for kvinder, "som i den kommende julefrokostsæson ikke er trygge ved at hyre en taxi nu, hvor rigtig mange af taxichaufførerne er indvandrere?".

Men ministeren har ikke hørt om, at der skulle være en bekymring specifikt i forhold til det. Og hvis den er der, er den ubegrundet, mener han. Der begås nemlig stort set ingen kriminalitet af taxachauffører, og sikkerheden er "tårnhøj", lød hans svar i Folketingssalen.

I et interview med DR uddyber han, at han er helt med på, at der kan være en generel utryghed for kvinder i nattelivet.

- Men hvis vi ser på taxaer, så har jeg ikke hørt noget om den utryghed før. Og det er altså en af de mest trygge befordringsmidler, du kan køre i, hvis du ikke selv kører. For eksempel på grund af kameraer i taxaerne.

Handler om noget andet

Derfor har han heller ikke tænkt sig at indføre nye regler på taxaområdet, som Mette Thiesen ellers efterspørger.

Hun har blandt andet efterspurgt bedre muligheder for at følge med i sin rute, betale på forhånd og fravælge bestemte chauffører. Hun peger på kørselstjenesten Uber, der tidligere har været i Danmark, hvor en del af de funktioner var muligt i en app.

- Men de funktioner har taxa-branchen jo i dag kopieret i høj grad.

Mette Thiesens spørgsmål, der var stillet på forhånd på skrift, fik i går kritik fra Moderaternes folketingsmedlem Mohammad Rona.

Han mener, at Mette Thiesen med sin formulering skærer en hel befolkningsgruppe over en kam, når hun udpeger mandlige taxachauffører med mellemøstlig baggrund som et problem.

Mette Thiesens formuleringer får da også transportministeren til at tro, at spørgsmålet handler om noget andet end sikkerhed i taxaer.

- Jeg tror, hendes formål var sende et signal om, hvem der er den største hardliner overfor indvandrere, og ikke så meget om at opnå noget politisk med ændringer af taxaloven.

- Især når vi ikke har noget, der underbygger, at der reelt skulle være noget at være bekymret for. For det er et af de mest sikre transportmidler, siger han.

Dansk Folkepartis Mette Thiesen startede en debat om utryghed ved taxachauffører med indvandrerbaggrund med sit spørgsmål til transportministeren. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Den beskyldning afviser Mette Thiesen dog.

- Det vigtigste for os er at sikre tryghed for danske kvinder. Det betyder også, at man kan til- og fravælge forskellige chauffører. Det er ikke muligt i dag, og det er det afgørende for os.

Men hvis Mette Thiesen havde sat næsen op efter lettere at kunne fravælge taxachauffører med mellemøstlig baggrund, bliver hun skuffet.

Transportministeren afviser det blankt.

- Jeg kommer ikke til at gøre noget for at dele folk op i etnicitet. Det giver ikke nogen mening.