Afviser Messerschmidt før skæbnemøde i Dansk Folkeparti: 'Ikke passende for partiet'

Sagen om EU-svindel gør Morten Messerschmidt (DF) uegnet som formand for nu, lyder det fra to hovedbestyrelsesmedlemmer.

Morten Messerschmidt er belastet af sagen om snyd med EU-midler. (Foto: NILS MEILVANG © Ritzau Scanpix)

Det er på ingen måde givet, at det er Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt, der skal overtage formandsposten i partiet.

Sådan lyder det nu fra nogle af de centrale personer, der skal beslutte, hvad der skal ske i partiet, efter Kristian Thulesen Dahl (DF) har meldt ud, at han er klar til at trække sig som formand.

Hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Folkeparti Merete Dea Larsen siger klart, at hun ikke kan se for sig, at Morten Messerschmidt skal efterfølge Kristian Thulesen Dahl nu.

- Ærligt nej, det kan jeg ikke. Morten Messerschmidt er blevet dømt. Og indtil vi ved, hvad den sag ender med, så synes jeg ikke, det er passende for partiet, siger hun.

Det er sagen om svindel med EU-midler, der presser Morten Messerschmidt.

Sagens kerne er, om der uberettiget er udbetalt EU-midler til en konference, der skulle holdes sammen med et sommergruppemøde hos Dansk Folkeparti.

Det mente byretten, der i august idømte Morten Messerschmidt seks måneders betinget fængsel for dokumentfalsk og svig med EU-midler.

En dom, som Morten Messerschmidt med det samme ankede til landsretten, der skal behandle sagen til december og frem til februar.

Dermed går der i hvert fald tre måneder, før der er svar på, om Morten Messerschmidt bliver kendt skyldig eller ej.

Og sådan en sag, kan man ikke have hængende over hovedet, når man er formand, mener Merete Dea Larsen.

- Det betyder ikke, jeg ikke kan lide ham, men der er forskel på at være en fantastisk politiker og så være formand, siger hun.

'Morten venter jo på en retssag'

Debatten om en ny formand i Dansk Folkeparti er taget til for fuld styrke, efter at partiet fik et sviende nederlag ved tirsdagens kommunalvalg.

Her mistede partiet halvdelen af sine mandater, og gik markant tilbage i hele landet.

En kæmpe valglussing, som formand Kristian Thulesen Dahl har påtaget sig ansvaret for. Han har på et gruppemøde onsdag meddelt, at han er klar til at trække sig som formand.

- Det er rigtigst, at jeg tager ansvaret for det resultat, vi fik i aftes, siger han.

Han foreslår, at hovedbestyrelsen på et møde i weekenden skal indkalde til et ekstraordinært årsmøde, hvor der skal vælges en ny formand.

Det er op til hovedbestyrelsen at beslutte, om der skal indkaldes til årsmøde eller ej. Og det er ikke givet, mener hovedbestyrelses- og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

For hun kan ikke se, hvem der skulle påtage sig formandsrollen, hvis ikke Kristian Thulesen Dahl er der.

- Jamen, Morten venter på en retssag. Vi kan ikke begynde at gøre noget, før vi ved, hvad det ender med.

Så du ønsker, at Kristian Thulesen Dahl bliver som formand?

- Ja, jeg kan ikke se, at der er andre, der kan overtage den post lige nu, siger Liselott Blixt.

Morten Messerschmidt overvejer formandsposten

Morten Messerschmidt overvejer selv, om han skal kaste sig ind i kampen for at blive ny formand for Dansk Folkeparti.

- Det er da noget, jeg vil overveje. Men det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg nu på syvende år går rundt med en sort sky over hovedet, som jeg stadigvæk afventer en afklaring på, siger han.

Kan du ikke være formand, hvis du også bliver dømt i landsretten?

- Det er jo præcis det store spørgsmål, som jeg og også andre er nødt til at overveje, inden jeg træffer den afgørelse, siger Morten Messerschmidt.

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse er blevet indkaldt til et møde lørdag i Nyborg. Her skal de beslutte, om de skal indkalde til et ekstraordinært årsmøde. Det sker kun, hvis et flertal i hovedbestyrelsen inklusiv formanden, ønsker det.

Morten Messerschmidt har tidligere meldt klart ud, at han vil være Dansk Folkepartis næste formand. (Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix) (Foto: Michael Drost-Hansen © Ritzau Scanpix)
FacebookTwitter