Airbnb-samarbejde i Aarhus får ros fra Christiansborg: Flere byer vil følge trop

Det er positivt, at Airbnb bidrager til fællesskabet, lyder det fra Horesta.

De to politiske ordførere Nicolai Wammen (S) og Britt Bager (V) regner med, at samarbejdet mellem VisitAarhus og Airbnb vil komme både turisterne og danskerne til gode. (© Henning Bagger)

Det nye samarbejde mellem Visitaarhus og onlineportalen Airbnb får opbakningChristiansborg.

Her glæder både Venstre og Socialdemokratiet sig over, at de to parter nu sammen fremover vil forsøge at øge turismen og promovere Aarhus.

- Den her regering har haft som klar målsætning, at Danmark skal være førende nation hvad angår deleøkonomi, og derfor var Danmark også et af de første lande, der lavede en skatteaftale med Airbnb. At Aarhus nu formaliserer arbejdet gør mig selvfølgelig bare glad, siger politisk ordfører i Venstre, Britt Bager.

Ordføreren, der selv har boet i Aarhus, mener samarbejdet vil være til gavn for både danskere og turister.

Samme holdning har politisk ordfører i Socialdemokratiet Nicolai Wammen, der som bekendt har en fortid bag sig som borgmester i netop Aarhus.

- Det er en rigtig god aftale, som vil betyde, at der kan komme flere turister og besøgende til Aarhus, og det er til gavn for erhvervslivet og i øvrigt også for alle turistattraktionerne – ikke kun i Aarhus, men i hele Jylland, siger han.

- Jeg tror da, at der er andre byer, der vil følge efter.

Bidrager til fællesskabet

Det er første gang, at en dansk turistorganisation indgår et formelt samarbejde med Airbnb.

Ligesom andre af Visitaarhus' samarbejdspartnere vil udlejningsplatformen derfor også betale til fællesskabet, der skal være med til at betale for at promovere byen.

Der er årligt 1,4 millioner overnatninger i Aarhus, og heraf er 200.000 af dem gennem Airbnb.

Visitaarhus håber på at kunne blive klogere på denne gruppe gennem det nye samarbejde.

Sidste år indgik regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale en aftale, der satte loft over, hvor mange dage private må udleje deres boliger gennem Airbnb.

Samtidig indgik skatteministeren og Airbnb en aftale om automatisk indberetning af lejeindtægter for danske Airbnb-udlejere.

Brancheorganisation er positiv

Horesta - brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet - er blandt de organisationer, der har været skeptiske over Airbnbs rolle på det danske marked.

Alligevel er der glæde over, at Visitaarhus har indledt et samarbejde med onlineportalen, der lever af at formidle udlejningstilbud.

- Det er positivt, at det er lykkedes VisitAarhus at få Airbnb til at bidrage kontant til markedsføringen af byen – det gør rigtig mange hoteller i dag, og Airbnb er en stor international formidler af udlejning, som lige nu udgør en femtedel af markedet, og derfor er det helt naturligt, at de bidrager, siger politisk direktør i Horesta, Kirsten Munch, der også forventer, at Airbnb nu vil bidrage i andre danske byer.

Det betyder dog ikke, at alt er fryd og gammen mellem udlejningsportalen og brancheorganisationen. Ifølge Horesta har den politiske aftale fra i sommer nemlig vist sig svær at kontrollere.

- Man har meget svært ved at kontrollere den udlejning, der foregår, og dermed også den skat, som bliver betalt. Og det loft, som man har sat for den private udlejning er mildest talt blevet gennemhullet, så nej, vi er ikke tilfredse med der, hvor vi er lige nu, siger Kirsten Munch.

- Vi konkurrerer gerne, men det skal være på lige vilkår.