Aktivist offentliggør forsvarsministers CPR-nummer

En tidligere politimand har valgt at lække forsvarsminister Nicolai Wammens CPR-nummer på nettet.

En aktivist har valgt at lække Nicolai Wammens personnummer på nettet. (Foto: © Torsten Raagaard, DR)

I går tog forsvarsminister Nicolai Wammen (S) afstand fra, at en hackergruppe lækkede CPR-numre på internettet. Nu er hans eget CPR-nummer så lagt offentligt tilgængeligt på nettet af en dansk aktivist.

Det er aktivisten og tidligere politibetjent Lars Kragh Andersen, der har lagt den personfølsomme oplysning om Nicolai Wammen ud for at øge opmærksomheden omkring overvågningen. Det fortæller han til DR Nyheder.

- Jeg mener, at politikere skal smage deres egen medicin, når de laver lovgivning, der på den mest totalitære måde giver staten lov til at overvåge os, siger Lars Kragh Andersen til DR Nyheder.

Han udlovede tidligere i dag en dusør til den, der kunne skaffe ministerens personnummer, og nu er det lykkedes at få fingre i det.

Aktivister prøvede sig frem

Personerne, der har skaffet CPR-nummeret på Nicolai Wammen, har testet alle mulige kombinationer af ministerens CPR-nummer igennem en offentlig myndigheds hjemmeside. Her har de altså haft held til at ramme rigtigt, viser en række billeder, der ledsager offentliggørelsen.

Men det er dels ulovligt at offentliggøre et CPR-nummer, dels kan det også være på kant med loven overhovedet at bruge CPR-nummeret på offentlige myndigheders hjemmesider.

DR Nyheder er derfor ikke i stand til at efterprøve, hvorvidt personnummeret er korrekt, men Lars Kragh Andersen har taget en række skærmbilleder, hvor han ved hjælp af det korrekte CPR-nummer får adgang til ministerens adresse.

Selv er Lars Kragh Andersen også godt klar over, at han bryder lovgivningen ved at offentliggøre personnummeret.

- Det er jo essensen ved civil ulydighed, at man godt kan risikere at få en eller anden straf for at sætte fokus på nogle ting.

Men de folk, der går ind og læser hans CPR-nummer, kan jo rent faktisk også misbruge det. Har du ikke gjort dig nogen tanker om det?

- Det har jeg måske nok gjort, men det bunder jo først og fremmest i, at politikerne har opbygget et system, hvor CPR-numre er en slags pinkode til vores privatliv. Så hvis Nicolai Wammen smager lidt af sin egen medicin, så gør det bare faktisk slet ingenting. Jeg ønsker da ikke, at nogen misbruger hans konto, men han - og hans politiske venner har sørget for at opbygge et system, hvor man kun skal kende fire cifre på folk, og så kan man lave alle mulige indgreb.

Men politikerne er jo allerede opmærksomme på problemet. Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager har jo blandt andet gjort det muligt at få et nyt CPR-nummer, hvis det bliver misbrugt. Hvilken forskel er det dit stunt egentlig gør?

- Jeg ved ikke, om det gør en forskel, men den skaber i hvert fald noget opmærksomhed omkring, at vi i højere og højere grad lever i en overvågningsstat, siger Lars Kragh Andersen.

Det har fredag ikke været muligt for dr.dk at få en kommentar fra forsvarsminister Nicolai Wammen. Men i går reagerede han på offentliggørelsen af CPR-numre på SF-politikerne sådan her:

- Det er et angreb på demokratiet, hvis man på ulovlig vis begynder at udstille eller chikanere politikere, fordi de har en anden overbevisning, end man selv har, sagde Nicolai Wammen til Politiken.dk torsdag aften.