'Alle er trætte af mudderkast' - men mudderet fløj mellem formandskandidaterne i Dansk Folkeparti

Luften var ladet med noget meget giftigt, da de fire kandidater tørnede sammen.

Morten Messerschmidt er favorit til at blive ny formand for Dansk Folkeparti. For første gang mødtes han med sine tre modkandidater. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Den påtagede høflige stemning og lidt anstrengte atmosfære med falske grin blandt de fire formandskandidater hos Dansk Folkeparti holdt knap et kvarter.

Præcis så lang tid tog det Erik Høgh-Sørensen, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Morten Messerschmidt i en rækkefølge bestemt ved lodtrækning at fortælle hvorfor, de vil stå i spidsen for partiet.

Da den egentlige debat går i gang, må moderator Hans Engel indtil flere gange bryde ind i mundhuggeriet mellem kandidaterne og sige "rolig nu", "tag det nu roligt" eller "ro på nu".

På et videolink fra et DF-blåt oplyst TV-studie i København kulminerer det, der ikke bare har været en beskidt men en møgbeskidt valgkamp, i en to timer lang debat søndag eftermiddag.

Der er en uge til, at Dansk Folkeparti skal vælge en ny formand. For første gang står de fire kandidater i samme rum bag firkantede, lysegrå pulte med et DF-logo og debatanternes navne på.

En lampe projekterer ordet 'Formandsdebatten' ned på gulvet mellem dem, og cirka 3.000 seere følger med.

Mudderkast

Det er egentlig ikke fordi, at de fire fremstår så uenige, så det gør noget, om de emner, der bliver bragt til torvs via spørgsmål fra Dansk Folkepartis medlemmer. Alligevel fyger de spydige kommentarer frem og tilbage fra start til slut.

- Når vi står i den situation, vi står i, så er det jo fordi, at det der med at danne fraktioner og alliancer går hele vejen op til partitoppen, og det bliver vi simpelthen nødt til at indse, siger Martin Henriksen.

Morten Messerschmidt nikker, og det får Martin Henriksen til at afbryde sig selv.

- Hvis ikke man indser det og står ved det - står ved sit eget ansvar - lad dog være med at nikke, når jeg taler. Messerschmidt, du har også en del af ansvaret. Du har undergravet den nuværende formand, siger Martin Henriksen.

- Det passer simpelthen ikke, lyder det fra Morten Messerschmidt.

- Det må du tage på dig, holder Martin Henriksen fast.

- Men det passer ikke, siger Morten Messerschmidt.

De to har begge gjort det klart, at de finder en strammere disciplin helt afgørende for et nyt, velfungerende Dansk Folkeparti.

- Jeg tror, alle er trætte af mudderkast, siger Morten Messerschmidt og fortsætter:

- Men én ting er vigtig at gøre sig klart: At man ikke forveksler kritik med illoyalitet.

Ingen i lokalet - eller bag skærmene - er i tvivl om, at han mener, at Martin Henriksen er netop illoyal.

En formand uden plads i Folketinget?

Et af de spørgsmål, der i løbet af debatten får de fire formandskandidater til at læne sig frem over deres pult, er spørgsmålet om, hvorvidt det betyder noget, om en ny formand sidder i Folketinget.

- Man stikker folk blår i øjnene, hvis man siger, at det ikke betyder noget. Hvem vil I så sende i debat med Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann (V), når I ikke selv kan være der? Spørger Morten Messerschmidt.

- Det synes jeg, I skylder folk et svar på.

Han er den eneste af de fire, der er valgt til Folketinget, men både Merete Dea Larsen, Erik Høgh-Sørensen og Martin Henriksen forsikrer, at de da har gjort sig overvejelser om, hvordan det kan gribes an.

- Det mener jeg sagtens, at man kan, siger Merete Dea Larsen.

  • Merete Dea Larsen er - udover at være formandskandidat - medlem af byrådet i Roskilde. Hun har også tidligere været medlem af Folketinget. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Morten Messerschmidt får mikrofon på forud for debatten. Han er allerede udråbt til favorit, men har værget sig mod en debat med udfordrerne. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Martin Henriksen blev ikke valgt til Folketinget ved sidste valg, men han sidder i byrådet for Dansk Folkeparti i Stevns Kommune. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
  • Erik Høgh-Sørensen er med hans egne ord fra debatten 'underdog' i formandskampen. Han sidder i dag i byrådet i Hjørring Kommune. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Og Morten Messerschmidt har heller ikke sit på det tørre, når det kommer til stykket, mener Martin Henriksen.

- Du er da nødt til at forholde dig til, at du muligvis ikke selv kan være til stede, udbryder han og henviser til den verserende sag om svindel med EU-midler, som Morten Messerschmidt har hængende over hovedet.

Morten Messerschmidt skylder selv et svar, må man forstå.

- Hvis man stemmer på mig som formand, får man mig som formand. Hvis man stemmer på Merete, får man Merete som formand. Hvis man stemmer på dig, så får man Kofod, siger Martin Henriksen.

Netop af hensyn til den uafklarede Meld- og Feldsag stiller Morten Messerschmidt op i et parløb med europaparlamentariker Peter Kofod, der skal kunne tage over, hvis det skulle blive nødvendigt.

Sagt på en anden måde: Han sidder heller ikke i Folketinget.

Partiets redning

Det er første gang, at Dansk Folkeparti skal vælge en formand mellem flere kandidater.

Da Kristian Thulesen Dahl tog over efter partistifter Pia Kjærsgaard, var ingen i tvivl om arvefølgen, men nu står partiet i en splittelse, der synes nærmest afgrundsdyb.

Uanset hvem af de fire aspiranter, der ender med at blive den næste formand for Dansk Folkeparti, venter der en opgave i at samle partiet igen.

- Jeg tror ikke, at der er nogen vælgere, der vil stemme på et parti, der er i konflikt med sig selv, erkender Morten Messerschmidt.

Men genrejsningen af partiet starter med at genfinde selvforståelsen og selve partiets identitet, mener Merete Dea Larsen.

- Splittelsen har jo stået på i årevis, og det er det, der er problemet. Rigtig mange frustrationer kommer i udbrud i den her valgkamp, siger Merete Dea Larsen.

Martin Henriksen stemmer i.

- Der var en gang, at DF var et parti, som gik ind og sagde sandheden, som ingen andre ville sige, fordi der var et behjov for, at det blev sagt. Nu er vi blevet et parti, som ikke kan tåle at høre sandheden om os selv, siger han.

Det er ikke kun et internt problem, påpeger Erik Høgh-Sørensen, der deler analysen.

- Vælgerne har mistet pejling af, hvad Dansk Folkeparti mener, siger han.

Blå og rød

Om det er socialpolitikken, EU-modstanden eller udlændingepolitikken, der skal vægte højest i en version 2.0 af Dansk Folkeparti, ser de fire kandidater lidt mere forskelligt på.

Til gengæld synes der at være en enighed om en ny strategi, når det gælder orienteringen i det politiske spektrum.

For læringen af, at Dansk Folkeparti ikke gik i regering efter kanonvalget i 2015, er, at partiet til enhver tid skal søge indflydselse - uanset hvor den byder sig.

- Jeg vil i udgangspunktet pege på en blå statsminister, og nu siger jeg i udgangspunktet, siger Merete Dea Larsen.

Moderator Hans Engel blev spurgt, hvordan splittelsen i Dansk Folkeparti er, sammenlignet med Det Konservative Folkeparti, som han var en del af i 90'erne. - Det var meget værre, sagde han. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Men på et tidspunkt, når DF har en stærk identitet igen, så skal det afgørende ikke være, om personen er rød eller blå, men hvor vi kan få mest indflydelse.

Martin Henriksen mener faktisk ikke, at det behøver vente. Det skal være strategien allerede nu, frem mod næste valg.

- Jeg synes, vi skal vente med at pege klart på enten den ene eller den anden. Det afgørende er, at vi peger på den statsministerkandidat, som vil give os flest indrømmelser, siger Martin Henriksen

Morten Messerschmidt nikker.