Alle partier bakker op om Europol-aftale

Folketingets partier er enige om at forsøge at opnå en aftale for Danmarks tilknytning til Europol.

- Vi har en vurdering af, at dette her bliver problematisk på sigt. Men laver vi ikke en aftale nu, så kan vi tabe det hele på gulvet, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Samtlige af Folketingets partier er blevet enige om at give regeringen mandat til forhandlinger om en Europol-aftale.

- Vi har en vurdering af, at dette her bliver problematisk på sigt. Men laver vi ikke en aftale nu, så kan vi tabe det hele på gulvet.

Sådan lyder budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at partierne her til aften har været indkaldt til drøftelse om aftalen, som regeringen skal forhandle med EU-systemet.

Danmark står til at ryge ud af politisamarbejdet 1. maj, men regeringen vil forsøge at lave en aftale om forsat at være tilknyttet samarbejdet.

Justitsminister: Vigtigt for politiet

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er det vigtigt at sikre politiets adgang til Europol-samarbejdet.

- Vi skal hele tiden løbende følge med i, om politiet har de muligheder, de har brug for i forhold til Europol.

- Det er vigtigt, at vi når i mål før maj, siger justitsminister Søren Pape Poulsen om den potentielt kommende aftale om Europol.

Allerede lørdag erklærede Enhedslisten sig klar til at give regeringen sin støtte til oplægget om aftalen, som partiet kalder "et fint stykke arbejde".

Dansk Folkeparti har til gengæld stillet sig kritisk helt op til aftenens møde, hvor partileder Kristian Thulesen Dahl inden mødet sagde, at han ville præsentere statsministeren for krav om, at der fortsat skal være mulighed for at indføre grænsekontrol.

I udkastet til aftalen fra EU findes nemlig en forudsætning om, at Danmark fortsat er med i Schengen-samarbejdet. Danmark vil således ryge ud af Europol, hvis Dansk Folkeparti på et tidspunkt finder de 90 mandater, det vil kræve at melde sig ud af Schengen.

Mette Frederiksen: Kriminalitet kommer ind over grænsen

Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, sagde inden mødet, at man også støtter muligheden for fortsat at kunne indføre grænsekontrol.

- Rigtig meget af den kriminalitet, der foregår i Danmark i dag, den kommer altså ind over grænsen. Den er grænseoverskridende, og den bliver udført af folk, der kommer ude fra, og derfor er det helt essentielt, siger Mette Frederiksen efter mødet.

Med den nye særaftale vil Danmark ikke have direkte adgang til information i Europols informationsdatabase EIS (Europol Information System).

Adgangen skal i stedet ske gennem en forbindelsesofficer, og Europol forpligter sig til at udstationere dansktalende forbindelsesofficerer, som skal stå til rådighed for Danmark.

Mette Frederiksen mener dog, at særaftalen er den bedste mulighed lige nu. Men hun siger samtidig, at det på sigt kan ændre sig.

- Det er en god løsning for dansk politi. Men det står meget klart, at det er en aftale, der kun holder i et vist stykke tid. Allerede om et år eller to vil virkeligheden have overhalet aftalen, siger hun.

Radikale: Vi vil forsat have folkeafstemning

Radikale vil dog på trods af særaftalen forsat forsøge at få en folkeafstemning om tilknytningen til Europol igennem.

- Jeg vil gerne erkende, at det, der kommer til at ske 1. maj 2017, er bedre, end man kunne have frygtet. Men Rigspolitiet advarer meget klart om, at inden for en nær fremtid vil den her aftale være helt utilstrækkelig, siger leder af partiet Morten Østergaard.

Også SF ønsker en afstemning specifikt om Europol-samarbejdet, hvilket formand Pia Olsen Dyhr fortæller om i følgende klip.

Få overblik over udkastet til den nye aftale her: