Alle partier vil have politiets ulovlige actioncard undersøgt i minkkommissionen

Hvorfor ringede politiet til landets minkavlere med besked om at aflive alle mink? Det skal kommissionen nu svare på.

Rigspolitiets ulovlige actioncards i forbindelse med aflivning af mink skal nu undersøges af Minkkommissionen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

I starten af november blev landets minkavlere ringet op af medarbejdere fra Rigspolitiet.

Her fik de at vide, at regeringen havde besluttet, at alle mink skulle aflives. Hvis minkavleren nægtede at aflive, lød beskeden fra politiet, at myndighederne så ville komme ind på farmen og aflive minkene.

Der var bare et problem.

Det var ulovligt.

Der var nemlig ikke på det tidspunkt lovhjemmel til at aflive alle raske mink. Men det var den besked, der stod på de såkaldte actionscards, som politiet brugte som rettesnor for samtalerne.

Hvordan det kunne ske, at politiet ringede med den besked, skal nu undersøges af minkkommissionen. Det er alle Folketingets partier fredag blevet enige om.

- Der er enighed blandt alle partier om at udvide kommissoriet i minkkommission, der nu skal se på actioncard for at få vendt hver en sten, siger gruppeformand for Venstre Karsten Lauritzen.

Samme melding lyder fra Socialdemokratiet.

- Vi har fra start af sagt, at det, der skal undersøges, det skal undersøges. Og derfor har vi nu besluttet at undersøge det med actioncardet, siger Socialdemokratiets gruppeformand Leif Lahn Jensen.

Minkkommissionen er allerede i fuld gang med afhøringerne af flere ledende embedsmænd og ministre. Kommissionen skal kortlægge, hvad der skete i dagene omkring, at regeringen traf den vidtgående beslutning om at aflive alle mink.

Og altså nu også, hvordan det kunne ske, at politiet ringede med truslen om aflivning, selvom det var ulovligt.

Advokatundersøgelse kunne ikke sætte navne på

Beslutningen om at udvide minkkomissionen sker på baggrund af en advokatundersøgelse, der kom i sidste uge.

Her kom der en krads kritik af Rigspolitiet fra advokaten bag undersøgelsen, Claus Guldager.

Han slog fast, at der var sket både 'fejl og forsømmelser' i Rigspolitiet. Og at de ulovlige actioncards var 'beklagelige' og 'dårlig kommunikation'.

Men advokatundersøgelsen kunne ikke pege på, hvilke enkeltpersoner der kan stilles til ansvar for fejlene.

Og derfor bliver minkkommissionen nødt til at fortsætte den undersøgelse, siger Enhedslisten.

- Advokatundersøgelsen har afsløret nogle store huller. For eksempel i forhold til hvem der kom med beslutningsgrundlaget om at udarbejde actioncards. Det skal vi selvfølgelig have undersøgt, siger gruppeformand i Enhedslisten Peder Hvelplund.

Advokatundersøgelsen har kun indsamlet skriftligt materiale til deres undersøgelse. Her kan minkkommissionen gå længere, fordi de også kan afhøre vidner.

Og det er helt essentielt, lyder det fra Dansk Folkeparti.

- Det, som advokaterne ikke har kunne finde frem til, da de ikke kan afhøre vidner, er, hvem oppe i systemet, der vidste det var ulovligt. Derimod kan kommssionen godt afhøre vidner. Derfor er det så vigtigt, det bliver rykket derovre, siger næstformand i partiet Morten Messerschmidt.

Kendte til manglende lovhjemmel

Opringningerne med de ulovlige actoncards blev foretaget af politiet i dagene efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde den 4. november.

Det var på det pressemøde, statsministeren sagde, at alle mink skulle aflives, fordi de udgjorde en trussel mod folkesundheden.

Senere viste det sig, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink i landet.

Forløbet er lige nu ved at blive kulegravet i minkkomissionen.

Her er det allerede kommet frem, at ledende embedsfolk i flere ministerier vidste, at der manglende lovgrundlag både før og efter Mette Frederiksens pressemøde.

Og det står også klart, at nogle i Rigspolitiet har kendt til den manglende lovhjemmel.

For allerede den 5. november 2020 blev Rigspolitiet af Justitsministeriet gjort opmærksom på det.

Samme besked får de fra Fødevarestyrelsen den 6. november.

Alligevel bliver de ulovlige actioncards først ændret den 10. november. Det skriver regeringen i sin egen redegørelse af forløbet.

Og præcis, hvem der vidste, hvad i Rigspolitiet er også en af de ting, der nu skal afklares i kommissionen.

- Det er helt åbenlyst ud fra den (advokatundersøgelsen, red.), at der er foregået brud på de almindelige procedurer. Og at man meget tidlig i forløbet var bekendt med at minkaflivning var ulovlig, siger Morten Messerschmidt.

Minkkommissionen skal være færdig med deres arbejde 1. maj 2022. Hvis ikke, de kan nå at undersøge politiets actioncards indenfor tidsrammen, skal der komme en særskilt afrapportering på den del hurtigst muligt efter.