Allerede på vej ud ad døren talte Hækkerup sin nye arbejdsgivers sag

Der burde være regler for, hvor hurtigt en minister kan få job som lobbyist, mener Enhedslisten og korruptionsbekæmperne i Transparency International Danmark.

Nick Hækkerup tog afsked som justitsminister med et sidste besøg på Amalienborg. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Han starter først i sit nye job om en lille måneds tid.

Men det tog ikke Nick Hækkerup mange minutter at gå fra at være Danmarks justitsminister til at tale sin kommende arbejdsgiver, Bryggeriforeningens, sag.

For allerede på vej ud fra Amalienborg, hvor han havde været inde og tage sin afsked som minister, blev han på bagsædet af ministerbilen spurgt ind til et politisk forslag, hans egen regering har fremlagt.

Et forslag, som hans kommende arbejdsgiver ikke er synderligt begejstret for. Nemlig at hæve aldersgrænsen for salg af alle typer alkohol til 18 år, så unge under 18 år for eksempel ikke kan købe øl - som bryggerierne i Bryggeriforeningen jo brygger.

- Jeg kommer til at tage den rolle på mig, som det er at være direktør i Bryggeriforeningen. Jeg synes, det er rigtig godt at kæmpe for de unges sundhed. Jeg har noteret mig, at de unge socialdemokrater synes, man hellere skal se på procentgrænsen end aldersgrænsen, sagde han fra ministerbilen.

Henvisningen til de unge socialdemokrater handler om, at Socialdemokratiets eget ungdomsparti, DSU, har talt imod forslaget og i stedet foreslået, at man ændrede på, hvilke typer alkohol unge under 18 år kunne købe. Noget, som Bryggeriforeningen også mener.

Så du er mod forslaget fra den regering, du selv var en del af?

- Nu skal jeg lige ind i området først, men jeg har noteret mig, hvor de unge socialdemokrater står, lød det fra Nick Hækkerup.

Hækkerup er den seneste af flere siddende og tidligere ministre, der har skiftet posten ud med en stilling som lobbyist i en stor interesseorganisation.

I 2018 stoppede den konservative Brian Mikkelsen som erhvervsminister for at blive administrerende direktør i Dansk Erhverv, og i 2014 stoppede Karen Hækkerup - Nick Hækkerups svigerinde - også som justitsminister for at blive administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Det er et problem, mener Enhedslistens demokrati- og retsordfører, Rosa Lund.

Ifølge hende giver det en svingdørskultur, hvor bestemte virksomheder eller interesseorganisationer kan købe sig adgang til noget særlig viden, som en minister ligger inde med.

Og så er det et problem, når man ikke ved, hvor længe ministeren har ligget i forhandlinger med sin nye arbejdsgiver om at overtage stillingen.

- Mistanken er jo, at der kan være lavet nogle aftaler på forhånd, gjort nogle tjenester på forhånd, eller at der bliver gjort nogle tjenester efterfølgende.

- Når man har været minister, sidder man jo på en ganske særlig og privilegeret viden. Den må man hjertens gerne bruge. Vi vil bare gerne have, at der ikke kan være mistanke om, at der har været store pengestrømme, eller at der er blevet gjort tjenester, siger hun.

Private interesser eller fællesskabets interesser?

Hun bakkes op af Jesper Olsen, der er formand for organisationen Transparency International Danmark, der arbejder for at bekæmpe korruption og bestikkelse.

Han mener heller ikke, at ministre og højt placerede embedsmænd bør kunne skifte direkte over til en stilling som lobbyist.

Det er nemlig ikke foreneligt at være minister, hvor man udelukkende skal tjene fællesskabets interesser, og så være jobsøgende, som Nick Hækkerup altså tilsyneladende har været, inden han i går offentliggjorde, at han trækker sig fra sin ministerpost, mener han.

- Når man er jobsøgende, har man også nogle private interesser, nemlig hvordan ens karriere skal udvikle sig, fordi man godt vil have et godt job, siger Jesper Olsen.

Nick Hækkerup gav i dag justitsministerposten videre til Mattias Tesfaye. Til gengæld gav Tesfaye ham en pakke hovedpinepiller med, til når han starter i Bryggeriforeningen: "Det lyder som et sted, hvor man aldrig går tørstig hjem," sagde Tesfaye. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Og det giver altså en risiko for, at man begynder at arbejde for sine egne interesser i stedet for fællesskabets. Eksempelvis ved allerede som minister at begynde at arbejde for sin næste arbejdsgivers interesser.

- Uanset at Nick Hækkerup er en super ordentlig og hæderlig politiker med høj integritet, så er Nick Hækkerup også kun et menneske. Og når man er det, så er der selvfølgelig den risiko, at man varetager sine egne interesser, før man varetager fællesskabets interesser, siger Jesper Olsen.

Både han og Rosa Lund mener, at der bør indføres regler for, hvad ministre må, når de stopper som ministre. Det skal ifølge dem ske ved at indføre en karensperiode - altså en periode, hvor man ikke kan blive ansat i bestemte typer stillinger - for eksempel direktør for en interesseorganisation.

De fleste lande har karensperiode

Hovedpersonen selv, Nick Hækkerup, kan dog ikke se problemet. Og han mener ikke, man skal indføre nye regler for, hvad ministre må, når de stopper.

- Jeg synes simpelthen ikke, det er et problem, at man som politiker siger, at nu vil jeg lave noget andet med mit liv, søger et job og så får det. Det synes jeg ikke er noget problem, siger han.

Men faktisk står Danmark ret alene med slet ikke at have nogen som helst regler for den slags. Det siger juraprofessor ved Aalborg Universitet Sten Bønsing, der har forsket i karensreglerne for ministre.

Nærmest alle andre lande, vi normalt sammenligner os med, har nemlig regler for den slags.

- Modellerne er lidt forskellige. Men de har allesammen regler for det. Nogle steder er der helt forbud mod det i en periode, andre steder skal man have lov af et nævn eller en instans, der først undersøger mulige interessekonflikter, siger Sten Bønsing.

I andre lande har man netop gjort det for at undgå interessekonflikter, siger han. For eksempel mistanke om, at en minister allerede inden sit jobskifte kunne have fundet på at kæmpe for den nye interesseorganisations interesser.

- Det andet, de lande typisk gerne vil undgå, det er, at nu kender ministeren jo regeringens argumentation. Det er værdifuld viden. Hvis regeringen er sårbar på bestemte elementer, eller der er svage punkter i dens politik, så ved den tidligere minister, hvor hans nye arbejdsplads skal trykke, for at det gør ondt, siger Sten Bønsing om andre landes argumenter for at have karensperioder.

Faktisk står Danmark så alene om ikke at have nogen regler, at det er et tilbagevendende punkt, når forskellige organisationer og myndigheder laver rapporter over landenes bekæmpelse af korruption.

- Der er internationalt fokus på, at Danmark ikke har regler for det. Det er ved at være et fast punkt, at Danmark får at vide, at vi ikke har de regler, og at det burde vi gøre noget ved, siger Sten Bønsing.

Nick Hækkerup starter som direktør i Bryggeriforeningen 1. juni. Han har været justitsminister siden 2019. Før det har han været forsvarsminister, EU- og handelsminister og sundhedsminister.