Alt tyder på et historisk SF-formandsvalg uden kamp

SF har tradition for kampvalg om formandsposten. Nu tyder alt på, at Pia Olsen Dyhr bliver ny formand.

Torsdag klokken 10 vil det ligge helt fast, om Pia Olsen Dyhr er SFs nye formand. (© DR Nyheder)

Det var der i 1968, 1974, 1991, 2005 og senest 2012.

Nu tyder alt på, at 2014 skiller sig ud.

For første gang i partiets historie ser det ud til, at SF vælger en formand uden et kampvalg.

Den tidligere minister Pia Olsen Dyhr er lige nu eneste kandidat og fristen for at melde sit kandidatur udløber torsdag klokken 10. Pia Olsen Dyhr har allerede en meget bred opbakning i partiet bag sig.

Senest har den unge, ukendte SF'er Peter Andersen fra Vejle meddelt, at det ikke lykkedes ham at samle 100 såkaldte stillere i partiet, som det kræver at kunne stille op til formandsposten.

LÆS OGSÅ Peter Andersen trækker sig som formandskandidat

Peter Andersen dukkede højst overraskende op mandag med beskeden om, at han ville forsøge at udfordre Pia Olsen Dyhr. Egentlig ikke for at vinde posten, men for at skabe en debat i partiet, lød det.

Tradition for kampvalg

I 1968 vandt Sigurd Ømann over Arne Larsen, i 1974 vandt Gert Petersen over Palle Voigt og i 1991 slog den nu afgående udenrigsminister Holger K. Nielsen folketingsmedlem Steen Gade, der netop er blevet SFs nye finansordfører.

I 2005 slog Villy Søvndal både Meta Fuglsang, tidligere næstformand i SF, og Pia Olsen Dyhr.Og i 2012 slog Annette Vilhelmsen som bekendt og højst overraskende Astrid Krag.

En turbulent tid

SF skal officielt vælge deres nye formand på et ekstraordinært landsmøde den første weekend af marts.

Det sker som konsekvens af, at Annette Vilhelmsen efter intern ballade om Dong-sagen den 30.januar trak SF ud af regeringen og meddelte, at hun ikke fortsætter som partiets formand.

OVERBLIK: SF-krisen på tidslinje

Facebook
Twitter