Alternativet bløder: Har mistet hver tredje vælger siden valget

Alternativet flirter med spærregrænsen efter ugers ballade i partiet ifølge ny måling fra Epinion.

Josephine Fock har fået en svær start som politisk leder af Alternativet. Nu viser en måling, at vælgertilslutningen til partiet nærmer sig spærregrænsen på 2 procent. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Hvis valget af Josephine Fock som politisk leder skulle give Alternativet ny energi og et rygstød blandt vælgerne, så har strategien indtil videre slået fejl.

Partiet har mistet hver tredje vælger og går fra tre procent af stemmerne ved folketingsvalget til en tilslutning på to procent i en ny måling, som analyseinstituttet Epinion har lavet for DR Nyheder og Altinget.

Vælgerblødningen kommer efter ugers uro i partiet og fem uger efter valget af Josephine Fock som ny politisk leder.

Det begyndte ellers stille og roligt for den 54-årige jurist og østjyde. Men den 22. februar bragte Dagbladet Information en artikel, hvor en række anonyme kilder beskyldte Josephine Fock for at være "uforudsigelig" og "en konfliktskabende person, som kan eksplodere i raseri".

Hverken Josephine Fock eller nogen i Alternativets fem mand store folketingsgruppe ønsker at kommentere målingen, da Alternativet ikke kommenterer målinger. Der er dog flere eksempler på, at partiet tidligere har trodset denne linje og har kommenteret forskellige målinger.

Den seneste Epinion-måling fra december viste en opbakning til partiet på 2,5 procent af vælgerskaren.

Tilbagegangen ligger udenfor den statistiske usikkerhed på 0,7 procentpoint, der betyder at Alternativet teoretisk kan have mellem 1,3 og 2,7 procents opbakning. Tilbagegangen er dermed signifikant.

Fremgang til Nye Borgerlige

Mens Epinion-tallene er dystopisk læsning for alternativisterne, så er det anderledes godt nyt for Nye Borgerlige. Var der valg i morgen, ville partiet få 4,1 procent af stemmerne og syv mandater i Folketinget. Partiet fik ved valget i juni 2,4 procent og 4 mandater.

Derfor glæder opbakningen Pernille Vermund, der er partiets formand.

- Det er en rigtig god måling, som ligger i tråd med de målinger, vi har set på det seneste. Siden valget har vi haft en pæn fremgang, det er vi selvfølgelig rigtig glade for.

- Vores forklaring er, at vi siger, hvad vi mener, og vi gør, hvad vi siger. Det tror jeg, danskerne har trængt til. Et parti, der står ved deres holdninger både før, under og efter et valg, siger Pernille Vermund.

Status quo mellem blokkene

Målingen rykker ikke ved styrkeforholdet mellem rød og blå blok. De røde partier - her indregnet Alternativet - står til at få 53,1 procent af stemmerne. Omvendt står blå blok til at få 43,9 procent. Her er fraregnet stemmespild i særligt blå blok, da Klaus Riskær Pedersens parti Borgerlisten er langt fra at komme i Folketinget med kun 0,3 procents tilslutning.

Stram Kurs måles også under spærregrænsen med 1,7 procent af stemmerne. Her er det dog værd at bemærke, at usikkerheden er op til 0,6 procent, og man kan derfor ikke udlede af målingen, at partiet ikke vil komme i Folketinget, hvis der var valg i dag.

Ved valget i sommer fik rød blok 52,1 procent af stemmerne, mens blå blok fik 44,2 procent. Forskellen mellem valgresultatet og den nye måling ligger også indenfor den statiske usikkerhed.