Danmark bør i den grad vise storsind og tage imod nogle af de omkring 8.000 asylansøgere, som de andre EU-lande endnu ikke har fået fordelt mellem sig.
Det er meldingen fra Alternativets asyl- og udlændingeordfører, Ulla Sandbæk, efter EU-landene mandag mødtes i Bruxelles.
Her var målet at finde nye modtagerlande til 40.000 asylansøgere fra lande som Syrien, Irak og Eritrea, som lige nu opholder sig i det kriseramte Grækenland og Italien. Men efter flere timers forhandlinger lykkedes det kun EU-landene at få omfordelt 32.256 asylansøgere imellem sig.
Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) understregede dog, at Danmark ikke kommer til at tage imod en eneste af dem, fordi vi på grund af retsforbeholdet ikke tager del i den fælleseuropæiske asyl- og udlændingepolitik.
Men det bør vi, mener Alternativets ordfører.
Bør vise storsind
- Danmark bør være et rummeligt land og tage sin del af forpligtigelserne. Det nytter ikke noget, at vi bare sidder med armene over kors, fordi vi har retsforbeholdet, siger Ulla Sandbæk og peger på Irland, der også står uden for EU’s fælles asyl- og udlændingepolitik.
Landet valgte mandag at tage imod 600 af de 40.000 asylansøgere.
- Danmark bør ligesom Irland vise storsind og tage imod nogle af asylansøgerne, siger Ulla Sandbæk, der dog ikke vil sætte en konkret antal på.
Mange asylansøgere
Integrations- og udlændingeministeren understregede inden mødet, at Danmark allerede i dag tager imod mange asylansøgere.
I hele 2014 søgte 14.710 personer om at få asyl i Danmark. Og når man ser på antallet af asylansøgere i forhold til befolkningstallet, var Danmark det land i EU, der modtog femte flest asylansøgere sidste år.
- Så vi kommer ikke til at tage nogen af de 40.000, der er til diskussion i dag (mandag, red.), udtalte Inger Støjberg.
Ulla Sandbæk understreger, at hun er helt med på, at Danmark allerede i dag modtager mange asylansøgere sammenlignet med mange andre EU-lande.
- Men hvis vores afvisning betyder, at asylansøgerne bliver nødt til at leve på gaden i Grækenland, bør vi gøre noget, siger ordføreren.
Drop forbeholdet
Ulla Sandbæk mener samtidig, at Danmark bør droppe sit forbehold over for den fælleseuropæiske asyl- og indvandringspolitik, når danskerne alligevel snart skal til stemmeurnerne for at beslutte, om retsforbeholdet skal laves om til en såkaldt tilvalgsordning.
De såkaldte ja-partier – som tæller Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, SF og Konservative – er ellers blevet enige om, at EU fortsat skal blande sig uden om Danmarks asyl- og indvandringspolitik.
- EU skal overtage mere af vores flygtningepolitik, så de kan koordinere det på tværs af medlemslandene. Vi har ingen grænser i unionen. Og når lande som Grækenland og Italien ikke magter at tage imod de mange udlændinge, der kommer til, rejser de videre op i Europa. Og i dag er det fuldstændigt tilfældigt, hvem der ender med at tage imod dem, siger Ulla Sandbæk.
De resterende 8.000 asylansøgere, som ikke blev fordelt ved aftenens møde, skal fordeles i november eller december.