Det bliver uden Alternativets grønne farver, når københavnerne den 1. maj skal fejre arbejdernes internationale kampdag i fælledparken.
For tredje år i træk har partiet nemlig fået afvist deres anmodning om at deltage i arrangementet, der afholdes af LO Hovedstaden og FTF Region Hovedstaden.
I år er begrundelsen, at partiet ikke er en del af fagbevægelsen, og den forklaring ærgrer Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.
- Det er vi selvfølgelig rigtig kede af. Vi synes, at vi kæmper for et mere lige samfund med lige muligheder og lige rettigheder. Så vi synes i den grad, vi deler det ønske og den kamp, der er i fælledparken 1. maj, siger han.
Ny begrundelse for hvert afslag
Hver gang Alternativet har anmodet om at deltage i Fælledparken, har partiet fået en ny begrundelse for afslaget.
Første gang blev anmodningen ifølge Rasmus Nordqvist afvist med den begrundelse, at partiet ikke delte værdigrundlag med arrangørerne. Anden gang blev anmodningen afvist, fordi Alternativet ikke var et folketingsparti, mens forklaringen i år altså går på, at partiet ikke er en del af fagbevægelsen.
Og selvom Rasmus Nordqvist er helt afklaret med, at fagbevægelsen selv bestemmer, hvem der får lov til at deltage i arrangementet, synes han, det er ”rigtig rigtig ærgerligt, at det ikke er et inkluderende og mangfoldigt arrangement”.
- Det her handler ikke om at være socialist eller ikke socialist. Det handler om, at vi ønsker at kæmpe for et lige samfund og for nogle ordentlige rettigheder for alle mennesker, siger han.
Til gengæld glæder han sig over, at partiet er inviteret til 1. maj-arrangementet på Tangkrogen i Aarhus, hvor partiets folketingsmedlem Josephine Fock skal holde tale.
Usikkerhed om Alternativet grundværdier
Selvom Alternativet i år er blevet afvist med forklaringen om, at de ikke er en del af arbejderbevægelsen, minder den længere forklaring mere om den første, partiet fik for to år siden, hvor de blev afvist på grund af deres værdigrundlag.
- Når vi kigger på de mere basale værdipolitiske grundværdier, er vi ikke helt sikre på, om Alternativet og det, som LO Hovedstaden står for, klinger helt sammen, siger sektionsformand for LO Hovedstaden Per Olsen.
- Så det skyldes simpelthen, at vi er i tvivl om, hvad Alternativet står for som et parti, der nogle gange hælder lidt til de borgerlige og nogle gange hælder til venstrefløjen i arbejderbevægelsen, siger han.
Hvad er forklaringen på, at Alternativet nu har fået tre forskellige begrundelser for afslagene?
- Det er vel de tre forklaringer, der nu er givet. Men hvis Alternativet gerne vil i tættere kontakt med fagbevægelsen, så er det bare at ringe eller bede om et møde, og så tager vi den snak, siger Per Olsen.
Han er ikke afvisende over for, at ”fagbevægelsen og Alternativet har nogle fælles berøringsflader, som ville være interessante at diskutere”.