Alternativet: Ferie i Danmark skal kunne trækkes fra i skat

Partiet vil have flere danskere til at holde ferie i Danmark.

Danskerne skal kunne trække togbilletten i sommerferien fra i skat, mener Alternativet. Det skal ifølge politisk ordfører Carolina Magdalene Maier få flere til at vælge at holde sommerferie indenfor landets grænser. (Foto: © Lars Bech, Scanpix)

For mange danskere begynder sommerferien, når de efter at have kastet kufferterne på bagagebåndet, har tømt lommerne i sikkerhedskontrollen og bippet boarding-kortet i gaten, sætter sig til rette i flyet i lufthavnen.

Men det er der også for mange danskere, der gør, mener Alternativet, der ser dyre togbilletter som en hindring, der bremser os i at vælge sommerhuset i Danmark foran alternativerne i Sydeuropa.

Partiet foreslår derfor nu, at togbilletter i sommerferie-månederne skal kunne trækkes fra i skat.

Det skal få flere til at vælge at holde ferien indenfor landets grænser, siger Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier.

- Vi lægger op til, at man kommer ned på halv pris af, hvad det koster i dag at køre i tog fra eksempelvis København til Aalborg, som jo er dyrere end at flyve til London, Barcelona eller Paris, siger hun.

876 kroner retur fra København til Aalborg

Ofte kan flybilletter til større europæiske trafikknudepunkter som London og Paris fås til et par hundrede kroner per vej. Det samme kan en billet med DSB på tværs af landet, hvis den er købt som en såkaldt Orange-billet, mens normalprisen for en rejse mellem København og Aalborg står i 876 kroner.

Det er den pris, som Alternativet vil halvere for at få flere til at vælge en mere klimavenlig transportform.

Ifølge Trafikstyrelsen udledes der mellem 25-52 gram CO2 per person per kilometer på jernbanenettet, mens en flyrejse udleder omkring 250 gram CO2 per person per kilometer.

- Det handler om at lade være med at flyve så meget i sommerferien, fordi det er simpelthen så CO2-tungt. Men så handler det også om at give danskerne mulighed for at holde ferie i Danmark, som jo er et skønt land, siger Carolina Magdalene Maier.

Finansiering ikke på plads

Hvorfor er det ikke okay, at man er eventyrlysten, har lyst til at komme udenfor landets grænser og eksempelvis opleve en anden kultur?

- Det er helt okay. Det handler ikke om, at vi skal sige til danskerne: ’I må ikke tage til udlandet.’ Det internationale udsyn og perspektiv er super vigtigt stadigvæk. Det handler om, at dem, der gerne vil holde ferie i Danmark, men synes, det er dyrt, skal have mulighed for at gøre det for færre penge, end det koster i dag.

Partiet har endnu ikke lagt sig fast på, hvor de vil finde pengene til at indfri forslaget.