Alternativet i opløsning: Uffe Elbæk går fra sit eget parti

Fire ud af fem folketingsmedlemmer for Alternativet bliver løsgængere.

Uffe Elbæk og tre andre folketingsmedlemmer har i dag trukket sig fra Alternativet. Dermed er Torsten Gejl (nederst tv.) eneste tilbageværende medlem af folketingsgruppen. (Foto: © Foto: Scanpix / collage Morten Fogde Christensen)

Partistifter Uffe Elbæk går fra sit eget parti og bliver løsgænger. Det samme gør folketingsmedlemmerne Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique.

Det oplyser Uffe Elbæk i et brev til Alternativets medlemmer, som kan læses i sin fulde længde på Politiken.dk.

Elbæk skriver i brevet, at han ikke længere kan genkende det parti, han var med til at starte:

- Så når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel, er det fordi, jeg ikke længere kan genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte.

- Det lyder selvfølgelig meget sort-hvidt. Og det er det også. For jeg ved om nogen, hvor mange fine initiativer og tiltag, der finder sted i alle hjørner af Alternativet hver eneste ene dag – og givet også vil gøre det i fremtiden.

Dermed er Torsten Gejl eneste tilbageværende medlem af folketingsgruppen.

Han skriver i et opslag på Facebook, at han nu vil tage en drøftelse med bestyrelsen i Østjyllands Storkreds, hvor han er opstillet og valgt.

Samtidig skriver Torsten Gejl, at han vil udtale sig til pressen på torsdag.

Den nu forhenværende gruppeformand Susanne Zimmer siger til DR Nyheder, at hun ikke føler, hun kan fortsætte under partiets politiske leder Josephine Fock, der er blevet kritiseret for at have en grænseoverskridende ledelsesstil.

- Vi er desværre i en situation nu, hvor jeg tror, at jeg bedre kan arbejde for Alternativets fine politik uden for Alternativets folketingsgruppe. Jeg har brug for et tillidsfuldt samarbejde med min politiske leder, og det føler jeg ikke, at jeg har.

'Den naturlige konsekvens'

Udmeldelserne sker efter møde i Folketingsgruppen her til eftermiddag, hvor dagsordenen var hovedbestyrelsens beslutning om at bakke op om politisk leder Josephine Fock, hvis ledelsesstil er blevet kritiseret af en række partimedlemmer.

Tidligere politisk ordfører Rasmus Nordqvist bekræfter over for DR Nyheder, at han og de tre andre medlemmer af folketingsgruppen forlader partiet.

Han siger samtidig, at de sidste ugers interne proces har "været meget, meget ubehagelig og meget hård."

- Det er ikke længere det politiske projekt, jeg kan se mig selv som en del af. Derfor er den naturlige konsekvens at sige farvel og overlade det til de mennesker, der gerne vil fortsætte arbejdet.

Se interviewet med Rasmus Nordqvist her:

Rasmus Nordqvist stillede op til valget af ny forperson i partiet 1. februar, hvor Josephine Fock vandt. Det gjorde han med hele folketingsgruppens opbakning.

I dag afviser han, at han og de tre andre frafaldne medlemmer af folketingsgruppen er på vej til at stifte et nyt parti.

- Det er overhovedet ikke intentionen lige nu. Jeg har meldt ud, at jeg vil være en uafhængig grøn stemme, og det har de andre også. Nu må vi se, hvordan vi vil organisere os. Men det er ikke min intention at starte et nyt parti, nej.

Sikandar Siddique begrunder ligeledes sin udmeldelse med de mange konflikter i partiet.

- Jeg valgte i sin tid Alternativet, fordi værdierne var håb og empati, og i bund og grund var det et frihedsparti. Desværre kan jeg nu konstatere, at jeg ikke længere føler, at jeg kan være den frie stemme for minoriteterne fra Alternativets platform, siger han til DR Nyheder.

Josephine Fock: Rigtig forfærdeligt

Flere medlemmer af Alternativet har på det seneste forladt partiet efter kritikken af Josephine Fock.

Det tidligere folketingsmedlem blev valgt som Uffe Elbæks afløser 1. februar efter et kampvalg, hvor ingen fra folketingsgruppen støttede hendes kandidatur.

Tre uger efter valget bragte dagbladet Information en artikel om krænkende adfærd fra Josephine Fock i perioden 2015 til 2018. Her blev hun anklaget for at have rusket i andre.

Siden da har flere medlemmer udbygget kritikken og berettet om et voldsomt temperament.

Efter folketingsgruppens beslutning siger Josephine Fock, at hun er ked af, at hendes person er omdrejningspunktet for den dramatiske udvikling i partiet:

- Det har jeg det da rigtig forfærdeligt med. Det har været forfærdeligt at blive udstillet på den måde – særligt når det tydeligvis er fra en forholdsvis lille kreds, der alle sammen har peget på en anden politisk leder.

Hun fortæller samtidig, at hun i den seneste tid har overvejet at trække sig som leder af partiet.

- Det har været voldsomt for mig at opleve. Virkelig, virkelig slemt. Det er også derfor, jeg har stillet mig selv spørgsmålet rigtig, rigtig mange gange: "Er det mig, der skal stå i vejen for det her?".

- Men der må jeg bare sige, at der er massiv opbakning til mig ude i baglandet. Og det bliver jeg også nødt til at respektere, Hvis jeg tog mit gode tøj og gik, så ville jeg for alvorlig give Alternativet dødsstødet.

Josephine Fock mener samtidig, at partiets politiske fundament og organisation er stærk nok til at føre Alternativet videre efter den nuværende krise.

- Vi kan rejse os som en Fugl Føniks, siger hun.

Hovedbestyrelse: En ny situation

Hovedbestyrelsen mødtes seneste for to dage siden, hvor ti ud af de 17 medlemmer udtrykte fortsat opbakning til Josephine Fock.

Efter dagens udvikling skriver bestyrelsen nu, at man ønsker de fire folketingsmedlemmer det bedste i forhold til det valg, de har truffet.

- Vi vil gerne sige tak for den dedikerede indsats, alle har gjort for at løfte Alternativets politiske program og dermed markant præge hele den politiske dagsorden. En særlig tak skal lyde til Uffe Elbæk for at være en stor inspiration og drivkraft.

Hovedbestyrelsen bekræfter samtidig, at der fortsat er tillid til partiets leder.

- Vi ser frem til samarbejdet med vores politiske leder Josephine Fock, og vi glæder os til sammen at udvikle vores parti til at være et endnu stærkere alternativ i dansk politik.

Alternativet fik tre procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2019. Det var en tilbagegang på 1,8 procentpoint i forhold til valget i 2015. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

Alternativets Unges landsledelse meddeler til gengæld, at ledelsen i kølvandet på de seneste dages begivenheder har har besluttet at trække deres medlem Oliver Milan ud af partiets hovedbestyrelse på ubestemt tid.

Samtidig trækker partiets ungdomsafdeling deres to medlemmer ud fra Alternativets politiske forum. Det skriver partiets ungdomsafdeling i en pressemeddelelse:

- Derudover vil der blive lagt op til en diskussion om samarbejdet på landsmødet i april, hvor der også vil blive stemt om fortsættelse af samarbejdet.

- Dette skal ses som et modsvar til den seneste tids sager og håndtering fra diverse ledelsesrum i Alternativet. Vi har svært ved at genkende partiet og de værdier, vi sammen står på.

Hvad sker der i Alternativet?

  • • 16. december meddeler partistifter Uffe Elbæk sin afgang som politisk leder.

  • • 1. februar bliver Josephine Fock valgt som ny leder.

  • • 3. februar trækker Rasmus Nordqvist sig som politisk ordfører.

  • • 21. februar bringer Information en artikel om krænkende adfærd fra Josephine Fock i perioden 2015 til 2018. Hun anklages for at have rusket i andre.

  • • 25. februar udtrykker hovedbestyrelsen tillid til Josephine Fock.

  • • 26. februar afviser Josephine Fock at have rusket i nogen.

  • • 1. marts indkalder hovedbestyrelsen igen til møde om Josephine Fock efter ny kritik.

  • • 7. marts holder hovedbestyrelsen et nyt krisemøde. Det ender med, at et spinkelt flertal udtrykker tillid til Josephine Fock som politisk leder

  • • 9. marts holder folketingsgruppen møde. Uffe Elbæk, Susanne Zimmer, Rasmus Nordqvist og Sikandar Siddique melder sig ud af partiet og bliver løsgængere.

  • Kilder: Information, Alternativet, Politiken, DR Nyheder