Ved det kommende folketingsvalg og ved det kommende valg til Europa-Parlamentet vil vælgerne blive mødt af både en mandlig og en kvindelig kandidat i toppen af Alternativets kandidatliste.
Det har et stort flertal af partiets medlemmer netop besluttet på Alternativets Landsmøde, der finder sted i Odense. Med beslutningen skal nummer to på partiets liste være af modsatte køn af spidskandidaten, der står øverst på listen i de enkelte storkredse.
Forslaget var stillet af Alternativets folketingsgruppe, hvor Josephine Fock glæder sig over opbakningen.
- Det er jeg simpelthen så glad for. Vi er et parti, der går ind for ligestilling og går ind for, at vi skal have både kvinder og mænd til at stille op som folketingskandidater, siger hun og fortsætter:
- Det, vi sikrer nu, er, at de to i toppen af listen er af hvert køn. Det er det afgørende, for hvis vi får to ind hvert sted, så sikrer vi en ligelig fordeling.
Det vedtagne forslag er mindre radikalt end et tilsvarende ved sidste års landsmøde, hvor et flertal af de delegerede vendte tommelfingeren nedad til et forslag om kønskvoter på alle kandidater.
Mændene dominerer også hos Alternativet
Blandt Alternativets foreløbigt 62 kandidater til folketingsvalget, der står for døren inden for et års tid, er 37 mænd, mens 25 er kvinder. En fordeling der i procent rundt regner hedder 60-40 i mændenes favør.
En af dem, der stemte imod forslaget, er Karl Magnus Bidstrup, der er medlem af Alternativet i Svendborg. Han mener ikke, at en kvote, der udelukkende skelner til køn, giver mening.
- Vi har oplevet ude i lokalkredsene og i storkredsene, at det ikke nødvendigvis er en god idé at skelne på køn. Der er mange andre ting, der skaber mangfoldighed. Etnicitet, seksualitet, og hvor du bor henne. Hvis du kun skelner til mand/kvinde, så synes jeg ikke, vi tager den brede definition af feminisme i brug.
- Vi har jo oplevet til kommunalvalget, at der ikke var særligt mange kandidater. Jeg stillede selv op i Svendborg, hvor vi var tre kvinder og en mand, der stillede op, siger han.
Til folketingsvalgene gælder beslutning om at kønskvotere i toppen i hver af storkredsene, hvor partiet opstiller kandidater.
Partiets beslutning gælder ikke kommunalvalg.