Alternativet-kandidater giver sig selv mundkurv på

De tre kandidater til posten som kulturborgmester i København må ikke tale med medier før afstemning.

Afløseren for Niko Grünfeld som Københavns kultur- og fritdsborgmester bliver fundet søndag 28. oktober. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

De tre mulige afløsere for Alternativets afgående kultur- og fritidsborgmester i København, Niko Grünfeld, har givet sig selv mundkurv på.

Det sker frem mod en afstemning næste søndag, hvor medlemmer af partiet afgør, hvem der skal overtage borgmesterposten.

Ifølge en pressemeddelelse fra Alternativet i København må kandidaterne "ikke udtale sig til pressen i digitale, radio eller trykte medier eller lignende".

I stedet skal der inden for de næste par dage udarbejdes en video på tre minutter for hver af de tre kandidater, og de har selv mulighed for at skrive noget tekst, der vil blive lagt ud på Alternativets Facebook-side og sendt rundt via nyhedsbreve.

Kandidaterne må gerne være aktive på sociale medier, men opdateringer må "ikke omhandle afstemningen eller emner, som kan direkte associeres med afstemningen eller som kan forveksles med direkte kampagne".

Efter eget ønske

Forperson i Alternativet Københavns bestyrelse, Matthew Daniali, oplyser, at de tre kandidater til kulturborgmesterposten, Francisca Rosenkilde, Badar Shah og Kåre Traberg Smidt, selv har haft et ønske om lige præcis sådan en model.

- Alle kandidater skal have lige mulighed for at udtale sig om deres valgmateriale og valggrundlag. Derfor er det bedst, at det kommer ud fra Alternativet Københavns officielle Facebook-side og nyhedsbreve.

- Det er bedst, fordi det skal understreges, at det er vores medlemmer, der skal vælge, hvem den kommende kultur- og fritidsborgmester skal være, og det er vigtigt, at de får så mange oplysninger som muligt direkte fra os, siger Matthew Daniali.

Så kandidaterne har simpelthen givet sig selv mundkurv på?

- De har selv ønsket, at den her måde er den bedste at gøre det på. For at de kan komme bedst ud til vores medlemmer kræver det nogle mere officielle veje, hvor de kan informere medlemmerne, og medlemmerne ikke skal se det igennem forskellige medier.

Det er da i den grad alternativt, at I nu siger, at kandidaterne til at varetage en borgmesterpost slet ikke må tale med medier og fortælle om deres synspunkter til københavnerne?

- Det synes jeg ikke, for de må netop gerne fortælle om deres synspunkter. Det kommer bare igennem vores officielle sider, så vi sikrer, at vores medlemmer har de mest oplyste og faktuelt rigtige grundlag som muligt, og at de ikke skal lede efter det i forskellige artikler.

Lige muligheder, lige taletid

Så det er, fordi I ikke har tillid til, at jeres budskaber vil komme rigtigt igennem medierne?

- Det ved jeg nu ikke, om det er det, det handler om. Men for at give alle tre kandidater lige muligheder og lige taletid, så er det bare bedst, at det er os selv, der sørger for at give informationerne til vores medlemmer direkte.

- Vi går meget ind for medlemsdemokrati, og derfor er vi meget opmærksomme på, hvordan vores medlemmer får mest info direkte igennem os, så de føler sig mest involveret. Det tror vi, de gør, hvis vi har en direkte kontakt med dem, siger Matthew Daniali.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Francisca Rosenkilde, Badar Shah og Kåre Traberg Smidt.

Medlemmerne af Alternativet København stemmer søndag 28. oktober om, hvem af de tre kandidater, der skal afløse Niko Grünfeld.