Alternativet-medlemmer frygter en fremtid med topstyring

Vi skal huske, at vi er en bevægelse, lyder det på dagen, hvor Alternativet afholder årsmøde.

Alternativet var kun lidt over et år gammel, da partiet bragede ind i Folketinget med ni mandater. Her er partileder Uffe Elbæk på valgnatten. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Alternativet må ikke blive et parti som alle de andre med topstyring, centralisering og hvad dertil hører.

Det er et centralt budskab fra flere af medlemmerne på en dag, hvor Alternativet holder årsmøde i Odense. Her er der stillet flere forslag til at ændre Alternativets vedtægter til fordel for baglandet.

For Theis Krarup Hansen, der kommer fra Alternativets lokalafdeling i København, gælder det om at sikre, at Alternativet forbliver en bevægelse.

- Vi kommer nedefra. Der sidder ikke en lille gruppe og topstyrer og så videre. Det er beslutninger af os alle, for os alle, siger Theis Krarup Hansen.

Ikke desto mindre er der eksempler på, at store beslutninger er blevet truffet af den daglige politiske ledelse på Christiansborg.

- Der har været nogle tidspunkter, hvor vi har haft travlt, og så dukker der nogle beslutninger op, hvor vi andre sidder og tænker ”hvor kom det lige fra” og egentlig gerne ville have været involveret. Så det vil være godt at få rodfæstet i vedtægterne, at det er sådan det er, så travlhed ikke lige pludselig medfører uheldige beslutninger, siger Theis Krarup Hansen.

Ja, men...

Han peger blandt andet på Alternativets holdning til sidste års folkeafstemning om at afskaffe retsforbeholdet og erstatte det med en tilvalgsordning.

Her valgte leder Uffe Elbæk at anbefale et såkaldt ”Ja, men…” til folkeafstemningen. Det var dog ikke alle i Alternativet, der var tilfredse med den beslutning, og at den i øvrigt ikke blev taget i et større forum.

- Man gik ud fra, at det var fint nok, men der har tydeligvis ikke været resonans for det i baglandet. Det kunne måske have været undgået, hvis der havde været en helt fast procedure, siger Theis Krarup Hansen.

Han understreger, at han ikke ønsker, at hele Alternativets bagland skal indover alle lovforslag, som folketingsgruppen tager stilling til på daglig basis. Men de store linjer og den overordnede retning for Alternativet – som eksempelvis holdningen til en folkeafstemning – bør vedtages bredere end på Christiansborg.

- Jeg er sikker på, at alle de andre partier også startede med de bedste intentioner i verden. Der er jo ingen, der starter en bred bevægelse med det formål, at en lille gruppe skal bestemme alting. Jeg tror bare, at den virkelige verden nogle gange rammer, og hvis man ikke er opmærksom på det, ender man med at træffe beslutninger på samme måde som de andre, siger Theis Krarup Hansen.

Hovedbestyrelsesmedlem Mads Ole Dall kan også være bekymret for, at Alternativet på længere sigt udvikler sig i retning af de traditionelle partier på Christiansborg.

Det er ikke meningen, og derfor er Mads Ole Dall medstiller af et forslag, der skal ændre folketingsgruppens titel fra ”politisk ledelse” til ”parlamentarisk ledelse”. Det er nødvendigt, så hele det politiske arbejde ikke kun deponeres hos partiets repræsentanter på Christiansborg, men hos alle dele af Alternativet.

- Det er sindssygt vigtigt for, at vi ikke ender med at blive et mere eller mindre traditionelt parti, siger Mads Ole Dall.

- Man kan ikke mene sig til – inde på Christiansborg – at flytte samfundet i en mere radikal, bæredygtig, glad, kunstnerisk og livsfuld retning, som Alternativet gerne vil. Det kan ikke lade sig gøre, siger han.

Politisk ordfører: En naturlig diskussion

Christiansborg har politisk ordfører Rasmus Nordqvist fuld forståelse for bekymringen i baglandet.

Diskussionen om at undgå topstyring og centralisering er ifølge Nordqvist et tilbagevende emne hos partiets folketingsgruppe, og derfor er det kun naturligt, at det også diskuteres på årsmødet.

- Nu er vi tæt på 10.000 medlemmer, og det gør selvfølgelig, at vi bliver nødt til at revidere vores spilleregler. Vi er i Alternativet meget optagede af, hvordan vi undgår en klassisk struktur med stor topstyring, siger Rasmus Nordqvist.

- Vi er kun to et halvt år gamle, så der er en kæmpe udvikling i gang, som er sket meget hurtigt. Derfor deler jeg fuldstændig den opmærksomhed, der er på, at vi skal huske, at vores organisation skal være bredt funderet, og at vi har den involverende tilgang til det at lave politik. Det var det, vi ønskede, da vi startede Alternativet, og det skal selvfølgelig også afspejles i vores spilleregler, siger han.