Alternativet: Vi mangler fortsat mange svar om Snowden

Danmark gav i 2013 amerikanerne lov til at lande i Kastrup Lufthavn med et fly, der angiveligt skulle transportere Edward Snowden til USA.

Enhedslisten vil nu fremsætte et beslutningsforslag om, at Danmark skal stoppe med at hjælpe amerikanerne med at fange Edward Snowden. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Der er fortsat mange spørgsmål, der mangler at blive besvaret om Danmarks forhold til den amerikanske whistleblower Edward Snowden.

Det er meldingen fra Alternativets retsordfører, Josephine Fock, efter det i dag er kommet frem, at et amerikansk transportfly, der angiveligt skulle fragte whistlebloweren Edward Snowden til USA, i sommeren 2013 fik landingstilladelse i Kastrup Lufthavn.

- Den nye oplysning er enormt bemærkelsesværdig. Men var der en konkret udleveringsaftale med USA? Og havde myndighederne på det tidspunkt fået bekræftelse på, at han ikke ville blive udleveret til dødsstraf? Det mangler jeg forsat at få svar på, siger retsordføreren, der har indkaldt justitsminister Søren Pind (V) og transportminister Hans Christian Schmidt (V) i samråd.

Ifølge Alternativets retsordfører har Edward Snowden ikke gjort noget forkert, da han afslørede, at den amerikanske efterretningstjeneste overvågede dets borgere.

- Han har givet hele verden nogle relevante oplysninger, og derfor bør Danmark give ham asyl, siger Josephine Fock.

Hos Enhedslisten er retsordfører Pernille Skipper tilfreds med, at den nye oplysning er kommet frem.

Hun mener, det er ”et kæmpe problem”, at Danmark har hjulpet i USA i jagten på den omstridte whistleblower.

- Hvis vi hjælper USA, så tager vi jo også side og blåstempler, at det er i orden at behandle ham som en gemen forbryder. Han er derimod en whistleblower, der har fortalt en hemmelighed om krænkelse af frihedsrettigheder,

Enhedslisten vil nu fremsætte et beslutningsforslag om, at Danmark skal stoppe med at hjælpe amerikanerne med at fange Edward Snowden.

- Vi skal i stedet hjælpe whistleblowere som Snowden med at komme ud med deres hemmeligheder, siger Pernille Skipper.

Sagen kort

  • Da flyet landede i Kastrup, var Edward Snowden lige ankommet til Rusland og var strandet i Moskvas internationale lufthavn. USA havde annulleret hans pas og forhindret ham i at rejse videre til en sikker asyldestination, har Jyllands-Posten tidligere opridset sagen.

  • Først senere på sommeren fik han politisk asyl i Rusland. Her har han befundet sig siden, fremgår det af JP's gennemgang.

  • Søren Pinds brev kommer, efter at Enhedslisten har spurgt ind til sagen. Ifølge Partiets udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, bør Danmark stoppe med at hjælpe i jagten på Snowden. - Kilde: Ritzau