Alternativet vil have studenterne til at droppe alkoholen: Det mener partierne om studenterkørslen

Der stadig ikke klarhed om studenterkørslen. Vi har spurgt partilederne, hvilket scenarie de håber på.

Landets kommende studenter venter lige nu i spænding på at få svar på, om coronakrisen også betyder et farvel til deres studenterkørsel. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Uanset om de har høstet 12-tal på 12-tal eller har slæbt sig gennem ungdomsuddannelsen med røven i vandskorpen, så holder landets kommende studenter lige nu vejret, mens de venter på at få at vide, om sundhedsmyndighederne giver grønt lys for deres studenterkørsel.

For mens selve overrækkelsen af studenterhuen er sikret, dog under ganske andre vilkår, så ved de kommende studenter stadig ikke, om de kan se frem til den ofte festlige og godt beduggede studenterkørsel, der for rigtig mange har hængt som en gulerod for enden af deres uddannelse.

Som led i genåbningens fase 3 hæves forsamlingsforbuddet til mellem 30-50 personer. Vi har spurgt de danske partier, om det så også betyder, at studenterne kan sætte sig i vognen til sommer.

Socialdemokratiet

Mette Frederiksen (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

I lyset af den positive udvikling i coronaepidemien ser børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil en mulighed for, at studenter kan få lov at afslutte med en vogntur.

- Regeringen øjner en mulighed for, at det kan blive lidt mere festligt at afslutte både 9. klasse, svendeprøver og studentereksamener, end vi havde frygtet, siger ministeren til Ritzau.

Venstre

Jakob Ellemann-Jensen (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Venstre har ikke ønsket at udtale sig om studenterkørslen.

Dansk Folkeparti

Kristian Thulesen Dahl (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Hos Dansk Folkeparti er partiformand Kristian Thulesen Dahl ikke i tvivl om, at de studerende, der bliver færdige til sommer, fortjener en festlig studenterkørsel som kronen på deres uddannelse. Alligevel vil man ikke gå ud og love noget.

- Det ærlige svar er, at det ved vi ikke endnu. Men jeg håber det, lyder det.

SF

Pia Olsen Dyhr (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at vognturen er betinget af, at man kan skabe de rigtige rammer.

- Hvis man kan gøre det på en fornuftig og ansvarlig måde, så synes jeg godt, man kan afvikle studenterkørslen. Det fortjener de unge.

Radikale Venstre

Morten Østergaard (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Radikale Venstres Morten Østergaard vil lade sundhedsmyndighederne afgøre, om det er forsvarligt at afvikle vognturene.

- Selvfølgelig skal studenterne fejre deres huer sammen - de skal bare have klar besked på hvordan. Og ikke aftenen før de skal af sted. Som med så mange andre ting må det stå og falde med nogle klare retningslinjer. Sundhedsmyndigheder må sige, hvad der er forsvarligt - og så må vognturen tilpasses det.

Konservative

Søren Pape Poulsen (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

For Søren Pape Poulsen er det smittetrykket, der er afgørende for, om studenterne kommer ud at køre til sommer.

- Det håber jeg virkelig for alle jer, der skal være studenter. Det er en helt særlig dag, og holder vi smittetrykket nede, skal I nok kunne blive fejret. Forhåbentlig også i studentervogn!

Liberal Alliance

Alex Vanopslagh (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Hos Liberal Alliance er man ikke i tvivl.

- Ja, og vi vil gerne arbejde for, at studenterne kan komme afsted på vogntur. De er unge blevet hårdt ramt socialt og menneskeligt, og jeg mener bestemt, at der bør kunne findes en sundhedsmæssig forsvarlig løsning på, at studenterne kan komme på vogntur. De unge har i det hele taget bragt mange ofre i forhold til et normalt ungdomsliv, hvor det sociale er det aller vigtigste, og hvor det at mødes med vennerne er det, der fylder og betyder allermest, siger partiformand Alex Vanopslagh.

Enhedslisten

Pernille Skipper (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Noget mere forbeholdne er man hos Enhedslisten, hvor Pernille Skipper nok under studenterne turen med Breezers, øl og fællessang, men fastholder at man må prioritere.

- Åbningen skal være langsom, og det kræver, at noget må udskydes, selvom det kan sammenlignes med andre ting, der allerede er åbne. Det kan føles uretfærdigt, men vi kan ikke åbne alt. Men jeg håber virkelig, at vi kan sende studenterne afsted. Det under jeg dem virkelig.

Nye Borgerlige

Pernille Vermund (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Hos Nye Borgerlige er man også klar til at vende tomlen i vejret for studenterkørslen.

- Jeg vil meget gerne give tilladelse til studenterkørsel. Det er en fin gammel tradition og en dag i livet, som aldrig kommer tilbage. Hvis de unge passer på hinanden, mener jeg godt, det kan lade sig gøre, lyder det fra Pernille Vermund.

Alternativet

Josephine Fock (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

Studenterkørslen hænger for rigtig mange unge sammen med en ganske anseelig mængde alkohol. Skal sommerens vognture blive en realitet, så skal det dog ske uden, siger Josephine Fock.

- Jeg vil rigtig gerne kunne give studenterne den oplevelse. Men det kræver, at de siger nej til at indtage alkohol, så de på hele turen kan formå at bevare afstands- og hygiejne kravene.