Alternativets leder på landsmøde: Vores død er stærkt overvurderet

I sin første tale som politisk leder langer Franciska Rosenkilde ud efter regeringens klimapolitik.

Franciska Rosenkilde holder sin første tale som leder af Alternativet. Hun langer ud efter regeringen for ikke at tage klimaspørgsmålet seriøst nok.

De godt 2.400 medlemmer af Alternativet, der er tilbage, skal tro på, at partiet også eksisterer efter næste valg.

Og det er der god grund til, siger partiets næsten nyvalgte politiske leder, Franciska Rosenkilde, der her til formiddag holder sin første tale som netop leder af partiet, efter hun blev valgt for godt tre måneder siden.

Franciska Rosenkilde indleder sin tale med at slå fast, at hun vil se fremad og at partiet har en fremtid i dansk politik.

- Lad mig starte med at understrege, at Alternativets såkaldte død, er stærkt overvurderet, den er faktisk helt forkert, siger hun og fortsætter:

- De seneste års udfordringer har gjort os klogere og modstanden mere robuste som parti, bevægelse og fællesskab. Men den spiren af håb, politisk engagement og aktivitet, jeg møder i baglandet er både stærkt opmuntrende og meget motiverende.

- For de kriser, Alternativet blev skabt som svar på, er kun blevet værre siden partiets undfangelse. Og En seriøs bæredygtig omstilling af vores samfund har aldrig været vigtigere, siger hun.

Markerer politiske sejre

Vælgeropbakningen til Alternativet ligger ellers på et lavt niveau. Bare 1 procent af vælgerne ville sætte kryds ved partiet, hvis der var valg i dag, viser den seneste meningsmåling lavet af Epionion for DR og Altinget.

Med andre ord. Hvis der var valg nu, ville Alternativet ikke komme ind i Folketinget.

I sin tale gør Franciska Rosenkilde meget ud af at fremhæve de resultater, som partiet har opnået. Borgerforslag i Folketinget og at reducere co2-udledningen med 70 procent i 2030.

Men der skal mere til, siger Franciska Rosenkilde, der langer ud efter regeringen for ikke at tage opgaven seriøst og ambitiøst nok.

- Tusinder, hvis ikke millioner af borgere, står bag ambitionen om radikal klimahandling. Det betød, at 2019 blev året for et klimavalg. Problemet er bare, at klimavalget ikke gav os en klimaregering.

- Valgkampens mange grønne løfter er langtfra blevet indfriet. Vi langt fra mål, selvom regeringen forsøger at bilde os noget andet ind, siger hun.

Grøn omstilling har en pris

En af de store debatter herinde på Christiansborg er, hvilken pris den grønne omstilling kommer med. For regningen for omstillingen kan ende med at koste job og vækst, lyder pointen ofte. Det vil Alternativet gerne gøre op med, siger Franciska Rosenkilde i sin tale.

- Den grønne omstilling må hverken koste vækst eller arbejdspladser, må vi forstå. Og deri ligger kimen til klimanøl og forklaringen på, hvorfor regeringen aldrig kommer til at stå i spidsen for den nødvendige bæredygtige omstilling.

- Det er nemlig udtryk for lige præcis den samfundsindstilling, der har skabt problemerne, vi står med, siger Francsiske Rosenkilde.

Franciska Rosenkilde blev på et ekstraordinært landsmøde valgt som partiets nye politiske leder.

Det skete, efter at Josephine Fock i november sidste år stoppede på posten efter kun ni måneder.

Valget af Josephine Fock som politisk leder i februar sidste år betød samtidig, at fire af partiets fem folketingsmedlemmer forlod partiet.

Sikandar Siddique, Uffe Elbæk og Susanne Zimmer dannede senere Frie Grønne, mens Rasmus Nordqvist i dag er medlem af SF.

Det har efterladt Torsten Gejl tilbage som Alternativets eneste folketingsmedlem.

Du kan læse historien om Alternativet fortalt af DR's politiske analytiker Jens Ringberg lige her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk