Alternativets næste leder behøver ikke at sidde i Folketinget

Medlemmerne har mandag aften stemt for, at den næste leder ikke behøver sidde på tinge. Der er tre favoritter.

Kandidaterne som kommende leder for Alternativet offentliggøres på fredag. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Alternativets medlemmer har stemt for, at den kommende leder ikke behøver komme fra folketingsgruppen.

Det er sket på et ekstraordinært møde mandag aften, efter at partistifter Uffe Elbæk sidste år meddelte, at han trækker sig som leder af partiet.

- Det har været rigtig vigtigt for os, at det ikke kun blev en valgkamp om personer, men at vi fik revitaliseret Alternativets politik, så vi faktisk begynder at tale politik, sagde Leila Stockmarr, medlem af hovedbestyrelsen, forud for afstemningen.

Indtil videre har seks kandidater meldt sig på banen.

Ønsker en valgkamp om politik

Der skulle to tredjedele stemmer til at ændre vedtægterne, så en uden for folketingsgruppen kan stille op. 611 stemte for, mens 72 stemte imod, og 8 stemte blankt. Dermed er det vedtaget.

- Det har været rigtig vigtigt for os, at det ikke kun blev en valgkamp om personer, men at vi fik revitaliseret Alternativets politik, så vi faktisk begynder at tale politik, sagde Leila Stockmarr, medlem af hovedbestyrelsen, forud for afstemningen.

Fra Alternativets folketingsgruppe, som består af fem medlemmer, har kun én kandidat meldt sig, nemlig Rasmus Nordqvist, som er politisk ordfører på Christiansborg.

  • Politisk ordfører Rasmus Nordqvist er den eneste kandidat fra Alternativets folketingsgruppe, som har meldt sig ind i kampen om at blive ny partileder. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)
  • Medstifter af Alternativet og tidligere gruppeformand for folketingsgruppen, Josephine Fock, har ligeledes meldt sit kandidatur. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)
1 / 2

Derudover har folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds og klimapolitisk forsker Theresa Scavenius meldt sig.

Det samme har Rasmus Foged, folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, Mette Rahbek, folketingskandidat på Fyn, og Mira Issa Bloch, folketingskandidat og medlem af byrådet i Skanderborg.

Senest har Josephine Fock, som er medstifter og tidligere gruppeformand for folketingsgruppen, annonceret sit kandidatur.

Josephine Fock, Rasmus Nordqvist og Theresa Scavenius anses som favoritter.

Kandidater klar på fredag

Uffe Elbæk har selv anbefalet at åbne op for, at en udefra kan blive valgt.

- Jeg har selv anbefalet det. Det er spændende med den debat, der kommer ud af det. Der er fordele og ulemper ved begge positioner, siger han.

Uffe Elbæk mener selv, at partiet er et godt sted lige nu.

Ved folketingsvalget 5. juni oplevede Alternativet dog kraftig tilbagegang, og den Socialdemokratiske regering har nok mandater bag sig uden Alternativet.

16. januar er der deadline for at skaffe 100 stillere, som der kræves for, at en kandidat kan stille op. Kandidaterne offentliggøres på fredag.

/ritzau/