Alternativets nye politiske leder er klar til at kæmpe for kompromisløs grøn omstilling

Franciska Rosenkilde er partiets nye politiske leder. Hun skal nu pendle mellem jobbet som kulturborgmester i København og forhandlingsleder på Christiansborg.

Franciska Rosenkilde er ny politisk leder af Alternativet efter et ekstraordinært landsmøde i Landstingssalen på Christiansborg. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Københavns kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde skulle kun bruge én afstemningsrunde til at sikre sejren. Hun er nu Alternativets nye politiske leder.

Det stod klart her til eftermiddag, da medlemmerne af partiet i utide skulle vælge en ny leder, efter Josephine Fock overraskende trak sig fra posten tilbage i november.

- Et virkelig stort mandat, sagde Alternativets nye leder i sin takketale, før hun fik overrakt blomster og vandrede ud af Landstingssalen på Christiansborg.

Her mødte hun pressen for første gang, efter hun nu er blevet valgt som politisk leder.

- Jeg glæder mig til, at vi igen kan begejstre og arbejde for en bæredygtig omstilling, siger hun.

Stor opgave venter

Men der venter noget af en udfordring for Rosenkilde, der fik 260 af de 471 afgivne stemmer.

For Alternativet har længe ligget under spærregrænsen, og står lige nu til at få bare 0,6 procent af stemmerne, viser den seneste meningsmåling for Epinion. Og mens partiet i 2017 havde mere end 10.000 medlemmer, er der i dag godt 3.000 tilbage.

Så spørgsmålet, der brænder sig på er, hvordan hun vil sikre fremgang til partiet igen.

- Det er vigtigt, at vi først og fremmest får talt politik igen i den offentlige debat. Vi står på et utrolig ambitiøst politisk program omkring en bæredygtig omstilling af hele vores samfund. Det bliver min opgave, at Alternativet igen kommer til at handle om politik, siger hun.

- Der er rigtigt mange dygtige mennesker i Alternativet. Så jeg står her heldigvis ikke alene. Den grønne dagsorden, som Alternativet repræsenterer, den kan du ikke få andre steder, fortsætter Franciska Rosenkilde.

Der var tre andre kandidater til posten som ny politisk leder: Troels Christian Jacobsen, Thor Clasen Jonassen og Jan Kristoffersen. Ingen af dem var dog i nærheden af Rosenkildes stemmeantal.

Der var blomster, champagne og mundbind, da Franciska Rosenkilde lod sig hylde som ny politisk leder af Alternativet. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Grøn omstilling uden hensyn til økonomi

Franciska Rosenkilde har siden 2018 været kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune. En post hun overtog, da Niko Grünfeld trak sig fra posten.

Hun slår fast, at partiet nu skal kæmpe for ét stort hovedformål - nemlig den bæredygtige omstilling.

- Vi har et ansvar for at gå forrest i forhold til, hvad vi producerer og hvordan vi producerer det.

- Landbruget er et godt eksempel. Vi er gået i gang med nogle landbrugsforhandlinger. Vi producerer 30 millioner svin og flere okser. Det giver et kæmpe CO2-aftryk. Det er vi nødt til at gøre på en anden måde.

Og hvordan vil man så mærke forskel fra, hvad Alternativet mener om klimaspørgsmål sammenlignet med andre partier i Folketinget, der også kæmper for at prioritere klimaindsatsen? Til det svarer Franciska Rosenkilde, at partiets mål er at være kompromisløse på spørgsmålet.

- I andre partier må den bæredygtige omstilling ikke koste vækst eller arbejdspladser. I Alternativet kæmper vi for den bæredygtige omstilling på klimaets præmisser - ikke på økonomiens, siger hun.

Alternativet blev stiftet tilbage i 2013. Frem til 2020 var Uffe Elbæk partiets politiske leder. Men da han valgte at stoppe, overtog Josephine Fock posten i februar sidste år. Og nu er Franciska Rosenkilde partiets bare tredje frontfigur.

Én af Franciska Rosenkildes nye opgaver bliver at forhandle på vegne af Alternativet på Christiansborg. Når regeringen indkalder partierne til forhandlinger, har der kun været én til at møde op og forhandle - nemlig partiets eneste folketingsmedlem Torsten Gejl.

Men Franciska Rosenkilde kan overtage en del af de forhandlinger - det må hun nemlig gerne. Det eneste hun ikke må, er at gå ned i folketingssalen og stemme, da hun ikke er medlem af Folketinget.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter