Alternativister raser over, at Uffe Elbæk og co. beholder pladserne i Folketinget: 'Svigt', 'illoyalt' og 'egoistisk'

Alternativets bagland er i oprør over, at afhopperne ikke lader deres mandater gå videre.

Der er hård kritik af de fire, der har forladt Alternativets folketingsgruppe. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Kritikken regner nu ned over Uffe Elbæk og de øvrige tre folketingsmedlemmer, Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique, der i går meldte sig ud af Alternativet.

De valgte alle fire at blive løsgængere i Folketinget – men de burde helt have forladt Folketinget og overladt mandatet til deres suppleanter i Alternativet, lyder kritikken fra partiets bagland.

I Nordjylland er der forargelse over, at Susanne Zimmer, der er valgt der, ikke overlader mandatet til sin suppleant i Alternativet.

- Vi er enormt frustrerede over det, siger Alternativets forperson i Nordjyllands Storkreds, Bente Holm Villadsen.

- Nu er jeg normalt ikke så grov i min mund, men det her er bare ikke i orden. Jeg kan ikke kende Susanne i det her. Hun er normalt ikke en person, som vil handle egoistisk, som det her er

Hvorfor er det egoistisk?

- Fordi i stedet for, at det er Alternativets politiske projekt, som hun er valgt på, der er i fokus, så vælger hun at tage sin grundlovssikrede ret til sig og sige, at hun har ret til at blive i Folketinget.

- Hun bør lade sit mandat gå tilbage til medlemmerne. Hun svigter både de nordjyske, østjyske og midt- og vestjyske vælgere. Susanne fik jo ikke så mange stemmer selv, siger Bente Holm Villadsen og uddyber, at Susanne Zimmer kun blev valgt ind på et tillægsmandat ved hjælp af stemmer fra alle de nævnte storkredse.

Susanne Zimmer fastslår dog, at hun på ingen måde har dårlig samvittighed.

- Det, jeg står for, er det samme, som jeg hele tiden har stået for. Derfor kører jeg videre med mit politiske budskab, som jo er det, som jeg er blevet valgt ind på, siger hun og tilføjer, at Alternativet flere gange selv har taget imod afhoppere fra andre partier.

- Så når der kommer nogen, er det i orden, men når der går nogen, er det ikke i orden. Man kunne jo godt godt tolke den her kritik i retning af, at det er dobbeltmoralsk, lyder det fra Susanne Zimmer.

Illoyalt

Rasmus Foged, der er folketingskandidat for Alternativet i Midtjylland og var en af kandidaterne, der stillede op til valget som politisk leder i januar, er heller ikke tilfreds.

- Jeg synes, at det er illoyalt over det parti, som de har stillet op for, og over for de vælgere, som de har været med til at overbevise om at stemme på Alternativet. Jeg ville ikke have en god smag i munden, hvis jeg havde gjort det samme, siger Rasmus Foged.

Men vælgerne har jo blandt andet stemt på de her fire personligt?

- Ja, men der er jo ikke nogen af dem, som har fået stemmer nok til at få et selvstændigt mandat. De har alle sammen fået en masse stemmer fra Alternativets liste, så derfor synes jeg, at det vil være mest naturligt at aflevere det mandat til partiet, når man nu ikke ønsker at repræsentere partiet længere, siger Rasmus Foged.

I Rasmus Nordqvists valgkreds på Sjælland er opfordringen også klar: Han bør overlade pladsen i Folketinget til suppleanten Sascha Faxe.

- Rasmus sidder på et mandat, som meget mere er Alternativets projekt, end det er hans eget. Det er drønærgerligt, at han vælger at gøre, som han gør, siger forperson for Storkreds Sjælland Dan Lunstedt.

Mister millioner i partistøtte

I Københavns Storkreds, hvor Uffe Elbæk er valgt, ønsker man ikke at kommentere spørgsmålet. Partistifter Uffe Elbæk afviste i går, at det er et problem, at han beholder pladsen i Folketinget.

- Jeg tror, at dem, der har stemt på mig, de har stemt på mig. Og de kan være fuldstændig sikre på, at de holdninger, som har kendetegnet mit politiske arbejde i går, er de samme i dag og i morgen. Jeg føler, at jeg har et ansvar overfor de vælgere, som har stemt på mig, og jeg vil selvfølgelig forfægte grøn politik fremadrettet, lød det fra Uffe Elbæk.

Tilbage i Alternativets folketingsgruppe er nu kun Torsten Gejl. Han vil først melde ud på torsdag, om han fortsætter i Alternativet, når han har drøftet situationen med sin valgkreds i Østjylland.

Rent økonomisk er det også et hårdt slag for Alternativet at miste fire ud af fem folketingsmedlemmer. Ved at gå fra fem til en vil partiet nemlig få langt færre penge i forskellige former for offentlig partistøtte.

Samlet set mister Alternativet 7.560.000 kroner om året med virkning fra næste år, oplyser Folketinget. I år modtager Alternativet i alt cirka 11 millioner kroner i gruppestøtte.

Allerede i dag fik åreladningen den konsekvens, at Alternativet ikke mødte op i Klimaministeriet til de indledende forhandlinger om en klimalov. Partiet meldte afbud.