Amalie og Monika får klimaønske opfyldt: Minister laver klimaråd for unge

Medlemmerne i det nye klimaråd for unge bliver 18-29-årige og udpeges i januar.

Amalie Helmbo Hansen og Monika Skadborg får deres ønske om et klimaråd for unge opfyldt. (Foto: Collage: Mads Rafte Hein © DR Nyheder)

Nogle gange gælder det bare om at råbe højt nok, hvis man ønsker sig noget.

Det har to unge gjort under klimatopmødet COP24 i Katowice i Polen.

De to danske ungedelegerede ved topmødet Amalie Helmbo Hansen og Monika Skadborg vil nemlig have et klimaråd for unge, hvor de selv kan byde ind med idéer til, hvordan vi løser problemerne med klimaet. En opfordring de kom med til P3 Nyheder i podcasten 'Den daglige dosis'.

Og den bold har energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) grebet.

Han har besluttet at lancere et nyt klimaråd for unge.

- Ungdommens røst er meget vigtig, for det er børn og unge, der kommer til at leve med klimaforandringerne, siger han til Amalie Helmbo Hansen og Monika Skadborg og DR Nyheder i Katowice.

Brug for ny idéer

Ifølge ministeren skal rådets medlemmer udpeges inden udgangen af januar næste år, hvorefter han kan mødes til et indledende møde med de unge i februar. Det er planen, at ungeklimarådet og ministeren skal mødes hvert halve år.

- Jeg har brug for at høre de unges stemmer, så jeg kan få nogle gode ideer, som ofte kommer fra de unge. Det er et område, som optager rigtig mange af dem.

Amalie Helmbo Hansen og Monica Skodborg og Lars Christian Lilleholt gav hånd på det nye klimaråd. (Foto: Klaus Bach © DR Nyheder)

Lars Christian Lilleholt vil for eksempel inddrage Dansk Ungdoms Fællesråd i udpegelsesprocessen. Medlemmerne bliver 18-29 årige, men hvor mange der skal være en del af rådet vides endnu ikke.

Men det er ikke kun i det nye klimaråd, at unge har mulighed for at gøre en forskel for klimaet, understreger Lars Christian Lilleholt.

- De har en stor mulighed for at påvirke voksne, forældre og deres jævnaldrende. Vi skal have en helt ny tankegang og bruge ting på en helt anden måde, end vi kender i dag, siger han.

Skal holde minister i ørerne

Amalie Helmbo Hansen og Monika Skadborg har svært ved at skjule begejstringen, efter ministeren fortalte dem, at de får deres ønske om et klimaråd for unge opfyldt.

Nu handler det om at holde Lars Christian Lilleholt i ørerne.

- Vi skal sørge for, at det ikke bare blive et stykke papir eller møder, hvor der ikke bliver lyttet, men at der rent faktisk kommer til at ske noget, siger Monika Skadborg og får opbakning fra sin meddelegerede.

- Og så skal klimarådet fortsætte, uanset hvem der bliver valgt til næste valg, siger Amalie Helmbo Hansen.

I Dansk Ungdoms Fællesråd deler man glæden med de to initiativrige unge kvinder. Der er nemlig masser af inspiration at hente hos de unge, som bliver påvirket af klimaforandringerne, fortæller Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd.

- Derfor er det så centralt, at vi har en plads ved bordet og er med til at påvirke hvordan, men ikke mindst hvor meget og hvor hurtigt, vi gør det.