Amerikansk ambassadør sammenligner DF-politikere med Trump

Trumps holdninger til muslimsk indvandring og varmere relationer til Rusland er ikke isoleret til USA. De findes også i Danmark, mener den afgående amerikanske ambassadør, Rufus Gifford.

Den amerikanske ambassadør i Danmark forlader sin post med skarp tale til danskerne.

- Uanset hvad man mener om det, der sker i USA, så er faktum, at de samme politiske tendenser allerede findes her i Danmark, siger ambassadør Rufus Gifford i Adgang med Abdel, der sendes torsdag aften på DR2.

Helt konkret peger Rufus Gifford - der rejser hjem, når Donald Trump fredag bliver indsat som USA's præsident - på, at både Søren Espersen (DF) og Marie Krarup (DF) er kommet med forslag, der lægger sig meget tæt op af Trumps.

- Hvis vi ser på nogle af Trumps mest prominente synspunkter som for eksempel muslimforbuddet, så har Søren Espersen foreslået noget meget lignende; at forbyde muslimsk indvandring i 6 år, indtil vi finder ud af hvad vi så skal gøre, siger Rufus Gifford.

Rufus Gifford refererer her til et forslag som Søren Espersen kom med i Berlingske i juli 2016 om et forbud mod indvandring fra muslimske lande.

Gifford: Mere kontroversiel end Trumps

Samme måned udtalte partifællen Marie Krarup i et interview med onlinemagasinet Ræson, at der i Vesten hersker en hysterisk stemning over for Putin og Rusland, og at vi hellere burde se Putin som en kommende allieret. Rufus Gifford mener, at denne udtalelse er mere kontroversiel end Trumps.

- Hvis man ser på, hvad Trump har sagt i forhold til Putin og Rusland – at vi er nødt til at gentænke vores forhold til Rusland for at forbedre det – så vil jeg mene, at Marie Krarup har sagt noget der går et skridt længere end det. Nemlig, at Danmark skal skifte udenrigspolitisk kurs væk fra EU og mod Rusland, siger Rufus Gifford.

Han understreger vigtigheden af at anerkende ligheden, eftersom at synspunkterne kommer fra højtstående danske politikere.

- De personer, jeg citerer, er personer, der er ét regeringsskifte fra at blive udenrigsminister eller forsvarsminister. Så min pointe er, at de har en betydelig indflydelse på debatten her i Danmark, og det er vigtigt at anerkende, siger Rufus Gifford.

Udtalelserne kommer han med i DR2-programmet Adgang med Abdel, som følger ambassadørens afskedsturné rundt i landet.

Espersen og Krarup: Indholdsløs kritik

Søren Espersen (DF) vil ikke forholde sig til den konkrete sammenligning. Han mener, at Rufus Gifford ikke har grundlag for den og er personligt skuffet over ambassadøren.

- Jeg mener ikke, at Rufus Gifford har nok forstand på politik til at kunne komme med sådanne sammenligninger. Jeg er dybt skuffet over, at ambassadøren ikke har haft mod til at komme til mig med kritikken, siger Søren Espersen.

Marie Krarup afviser også kritikken, og mener ikke, at hun er gået længere end Trump i sine udtalelser om Rusland.

- Rufus Giffords udtalelse er indholdsløs. For Rufus Gifford taler kun om positionering, ikke om indhold, siger Marie Krarup og understreger, at indholdet i hendes forslag til øget samarbejde med Rusland adskiller sig fra Trumps.

Se Adgang med Abdel torsdag klokken 22:00 på DR2 og vær med, når Abdel Aziz Mahmoud tager med Rufus Gifford på afskedsturné.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk