Amerikansk professor i psykiatri: Sociale medier er som narko for hjernen

I årevis har vi forbudt kokain, reguleret adgang til nikotin og stoffer fordi vi ved, at det er afhængighedsskabende og kan have skadelige effekter på vores hjerner.

Men fra den amerikanske professor i psykiatri, Anna Lembke fra Stanford universitet, lyder det, at de helt samme afhængighedsmekanismer gør sig gældende for menneskers forhold til sociale medier. Hun fortæller, at de sociale medier udløser dopamin i hjernen, som aktiverer hjernens beløningscentre på samme måde, som man ser det ved afhængighed af alkohol og stoffer.

- Vi må anerkende, at sociale medier er digitale stoffer. Derfor bør unge ikke have ureguleret adgang til dem. Vi har skabt en generation af børn, som bruger deres devices døgnet rundt, men det gør det svære for dem som voksne at komme af med denne afhængighed, lyder det fra Anne Lembke.

Se hele udsendelsen om sociale medier og afhængighed i Deadline på DRTV. Digitaliseringsministeren gæster også programmet og kommer med bud på, hvordan vi som samfund skal sætte ind.

Deadline