Ammitzbøll-Bille om sit farvel: Jeg ville have LA væk fra Støjberg-linjen

- Vi kunne ikke blive enige om, hvilken retning partiet skal bevæge sig i, forklarer han om sit farvel til LA.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille afviser, at hans farvel kan kobles til, at han ikke selv blev partileder. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Tidligere kronprins i Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll-Bille smed i går en politisk bombe, da han i et længere opslag på Facebook sagde farvel til sit parti gennem 10 år.

- Elastikken holdt ikke længere så at sige, skrev han på sin Facebook-profil og fik straks de gule breaking-bjælker frem på de danske netmedier.

For Simon Emil Ammitzbøll-Bille kan ikke længere se sig selv i det projekt, som blev skabt, da Alex Vanopslagh overtog tøjlerne efter katastrofevalget i juni, hvor LA's folketingsgruppe blev mere end halveret.

Det fortalte han i går i TV Avisen.

- Den vigtigste årsag til, at jeg forlader Liberal Alliance er, at vi ikke kan blive enige om, hvilken retning partiet skal bevæge sig i efter det forsmædelige valgnederlag i juni, siger han.

Farvellet var måske endda ikke så overraskende. Flere medier - heriblandt TV 2 og Ekstra Bladet - kunne tidligere i går berette om en regulær krise i det tidligere regeringsparti, og begge medier spekulerede i, at den tidligere kronprins snart kunne være fortid.

En mere værdi-liberal retning

Det er da heller ikke nogen hemmelighed, at han politisk adskiller sig fra den nye partileder, Alex Vanopslagh.

Det kom blandt andet til udtryk i et interview med Politiken i sidste uge, hvor han advokerede for, at Liberal Alliance skal være mere åbne for mere EU i Danmark.

Tilsyneladende faldt den opfordring ikke i god jord hos Vanopslagh, som direkte adspurgt om partifællens ytringer sagde:

- Jeg tror, det er bedre, at du laver en af de der artikler, hvor jeg siger, at jeg ikke har nogen kommentarer, lød det.

Efterfølgende vendte partilederen dog tilbage og kaldte Ammitzbøll-Billes udtalelser for en 'spændende tanke'.

Om det var denne uenighed, som var tungen på vægtskålen i Simon Emil Ammitzbøll-Billes farvel, vides ikke. Det nu tidligere LA-medlem peger dog på en række forskellige uenigheder på væsentlige politik-områder, fortæller han i interviewet i TV Avisen.

- Jeg synes, at vi skulle gå i en mere værdi-liberal retning, der handler om, at vi skal have mere åbenhed over for verden, vi vægter retssikkerhed højere, og at vi bliver en modsætning i udlændingepolitikken til det, man kan kalde Støjberg-linjen, siger han og fortsætter:

- Det har der ikke været et ønske om blandt de øvrige i folketingsgruppen, og det er fair. Vi kan være lige gode venner af den grund, men vi er politisk uenige.

Forskel på at sidde i regering og være fri

Den nye partileder, Alex Vanopslagh, har dårligt nok sat sig i stolen endnu - skulle du ikke give ham en chance for at få tegnet en ny linje for partiet?

- Når man tegner en ny linje i offentligheden, så er det noget, man taler om internt først. Og jeg har gjort det meget klart, hvad mine synspunkter er. Alex har sagt til mig, at han godt kunne se, at der er et vælgerpotentiale for mine synspunkter, men at han ikke var enig, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Går du, fordi du ikke selv blev partileder?

- Nej.

Hvad skal du lave nu. Er du for eksempel på vej over i et andet parti?

- Nu skal jeg selv have lov til at synke beslutningen, der handler om at forlade Liberal Alliance, siger han.

Denne beslutning kan vise sig at blive vigtig for Liberal Alliance. For hvis han tager sit mandat med - enten i et nyt parti eller som løsgænger - vil det koste LA mange penge på bundlinjen.

Derfor er der ikke nogen tvivl om, at partileder Alex Vanopslagh ønsker, at hans nu forhenværende partifælle træder helt ud af Folketinget.

- Han må gøre op med sig selv og de vælgere, der har stemt på ham, om han vil give mandatet til Liberal Alliance, eller om han vil beholde det. Hvad jeg håber på, tror jeg ikke, man skal være raketforsker for at regne ud, siger Alex Vanopslagh.