Ammitzbøll om at komme i regering: Vi søgte råd hos Marianne Jelved

Ingen trepartiregeringer har overlevet et valg, hvis man kigger i historiebøgerne. Men det bekymrer ikke økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

Simon Emil Ammitzbøll (tv.) og Anders Samuelsen (th.) udenfor Amalienborg. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Simon Emil Ammitzbøll (LA) og Anders Samuelsen (LA) søgte gode råde hos deres tidligere partifælle og mentor, Marianne Jelved (R), under regeringsforhandlingerne med Venstre og Konservative i november.

Det fortæller økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll til vært Sigge Winther Nielsen i P1-programmet Sigges Sommer:

- Da vi var derhenne i processen, hvor der var offentlighed om, at regeringen skulle dannes, så bad vi faktisk, Anders Samuelsen og jeg, Marianne om et par råd en gang i mellem, siger ministeren.

Marianne Jelved, der blandt andet var økonomiminister i Poul Nyrups trepartiregering tilbage i 90’erne, er ikke i tvivl om, hvad der var det bedste råd til de dengang kommende ministre:

- Jeg sagde til de to, at det jo altid er vigtigt i politik, når man står i den type situation og skal træffe nogle helt afgørende beslutninger, at man har et bevidst fokus på, at man skal kunne være sammen bagefter, forklarer hun.

Trepartiregeringer i historien

Hvis man tror på, at historien gentager sig, ser fremtiden ikke nødvendigvis lys ud for den unge regering. Ingen af de syv trepartiregeringer, der har været i Danmark siden systemskiftet i 1901, har nemlig overlevet et valg.

Poul Nyrups trepartiregering, der bestod af Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Centrum Demokraterne, blev dannet i 1994, men holdt kun frem til 1996, hvor Centrum Demokraterne på en julefrokost-fredag i december meldte sig ud af regeringssamarbejdet.

- Det blev simpelthen for tungt. Vi havde en helt anden modstand i baglandet og åbenbart også hos vælgerne, fortæller Mimi Jakobsen, tidligere formand for Centrum Demokraterne.

Det seneste eksempel på en regering med tre partier er S-SF-R-regeringen, der i 2014 gik fra tre til to, da SF på dramatisk vis trådte ud af regeringen på grund af modstand i baglandet mod salget af aktier i DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Men eksemplerne fra historien bekymrer ikke Liberal Alliances økonomi- og indenrigsminister:

- Med syv eksempler – i virkeligheden seks fordi vi er den syvende – så er det meget svært at lave en statistik, som kan bruges til noget særligt, siger han.

Bedre stemning end i V-regeringen

Marianne Jelved og Simon Emil Ammitzbøll er begge enige om, at god kemi i regeringstoppen, er helt afgørende for et godt og fortsat samarbejde.

Og netop god kemi, mener Simon Emil Ammitzbøll, at regeringen har masser af:

- Vi talte om på et tidspunkt, at det var helt utroligt så god stemning, der var. Og så siger Brian Mikkelsen, at han synes faktisk også, at der var bedre stemning i den her regering, end der var i VK-regeringen i 00’erne. Hvortil en Venstre-minister, som jeg skal lade forblive anonym, siger, at der i hvert fald også er bedre stemning end i Venstres etpartiregering.

Hør mere i Sigges Sommer torsdag klokken 10.03 på P1, hvor vært Sigge Winther Nielsen i selskab med førstehåndskilder sætter et historisk perspektiv på fem markante begivenheder fra det folketingsår, der netop er slut.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk