ANALYSE: Arvingen Astrid Krag kørt i stilling

Astrid Krag arver Villys Søvndals store projekt - og hans problemer.

Astrid Krag - ikke længere mulig kandidat. Nu med stor sandsynlighed kommende formand - med store udfordringer (© DR)

Da Villy Søvndal i 2005 blev formand for SF, var én af hans målsætninger en foryngelse af partiet - helt bogstaveligt i form af flere unge kvinder i partiets folketingsgruppe.

Astrid Krag var på det tidspunkt formand for SFs Ungdom, der havde medlemsfremgang. Hun blev stillet op, kom i Folketinget og blev omgående indsat i SFs folketingsgruppes ledelse. Og minister, da muligheden bød sig.

Der er således logik i Astrid Krags opstilling til formandskandidat.

Hun er - nu Thor Möger ikke er i spil - en naturlig arving til Søvndals projekt. På godt og ondt.

Regeringsmagten lukker mund på kritikere

På plussiden: Hun overtager et SF med ministerposter - det er historisk og ikke en ligegyldig ting. Tænk bare på foråret, da Villy Søvndal med regeringsmagten som altdominerende argument styrede sikkert igennem et landsmøde, der på forhånd så vanskeligt ud.

Villy Søvndal lukkede munden på landsmødet med en udførlig opremsning af store og små SF-resultater i regeringssamarbejde. Men han fik ikke i samme omgang vendt vælgernes opfattelse af SFs rolle i regeringen - hvad meningsmålingerne klart fortæller.

Kamp for rød profil i regeringen

SF slås med indtrykket af at være for nemme at tryne, ikke mindst af de radikale.

Partiet har på det seneste prøve at viske dét billede ud i spørgsmålet om dagpengesystemet. Om det lykkes, er usikkert - og det vil under alle omstændigheder kun være første skridt på en lang march for Astrid Krag.

Minussiden

De næste mange skridt skal Astrid Krag nu tage. Uden Søvndals enorme erfaring og tidligere store popularitet. Uden at være specielt kendt af alle danskere. Uden nogen erfaring med den helt centrale økonomiske politik. Og over for en Margrethe Vestager, der ikke vil være indstillet på at bøje af, så regeringen ser mere rød ud.

Og mere på minussiden: Hun kommer til at gøre det altsammen, omgivet af en vis skepsis i sit eget parti - eller dele af det. Grundet den velbeskrevne skepsis mod Thor Möger Pedersens store indflydelse og store dele af regeringens politik, der også tilskrives ham.

Krag får arbejdsro af ministerkolleger

Men Astrid Krag vil også være sikret arbejdsro et godt stykke tid. Jesper Petersen og Thor Möger Pedersen vil vogte og imødegå de angreb, hun ikke selv slår tilbage. I det hele taget vil SFs samlede ministerhold bakke op - Möger/Søvndal/Krag-gruppen har i det hele taget siden landsmødet fået skabt et vist samarbejde med Ida Auken og Pia Olsen Dyhrs grønne gruppering.

Der er ofte skepsis, når partier skifter leder. Nogle gange bliver den gjort til skamme, andre ikke. Villy Søvndal gjorde længe stor skepsis til skamme, men efterlader et parti med ringe appel til danskerne.

En ting kan Astrid Krag derfor glæde sig over: Selv en beskeden fremgang i meningsmålingerne vil se godt ud for det SF, hun snart står i spidsen for.

Facebook
Twitter