Analyse: Fire B'er involveret i ministerrokaden - her er vinderne og taberne

Rokaden indeholder både en degradering og forfremmelse, vurderer DR's politiske analytiker.

På grund af corona var Trine Bramsen ikke med på Amalienborg. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

Med dagens ministerrokade kan en række socialdemokratiske politikere se frem til en til ny udsigt fra kontoret og nye arbejdsopgaver på bordet foran sig.

Kvartetten af B'er - Bramsen, Bruus, Bødskov og Benny Engelbrecht - har hovedrollerne i den rokade, som statsminister Mette Frederiksen (S) har været nødt til at lave, efter et flertal i Folketinget i går aftes erklærede mistillid til transportministeren, som efterfølgende trak sig.

Men det der udadtil mest kan ligne en omgang navneleg, er også et signal fra statsministeren, vurderer DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

Lad os begynde gennemgangen med den nye transportminister.

1

Transportminister Trine Bramsen

Trine Bramsen var ikke med på Amalienborg på grund af en positiv coronatest. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

40-årige Trine Bramsen har været forsvarsminister siden den socialdemokratiske regeringen trådte til i juni 2019.

Før det var hun kendt som en hårdtslående retsordførerChristiansborg. Den hårdtslående stil tog hun med ind i Forsvarsministeriet, hvor hendes tid på ministerkontoret har været præget af en række konflikter med de ansatte i Forsvaret.

Det i en grad, så flere af de ansatte i Forsvarets fagforeninger anklagede hende for at 'smadre den tillid, som binder Forsvaret sammen'.

2

Skatteminister Jeppe Bruus

Jeppe Bruus har tidligere arbejdet som kommunikationschef i Skat og Skattestyrelsen. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

43-årige Jeppe Bruus fra Gladsaxe er det nye navn på Mette Frederiksens ministerkort. På Christiansborg har han været kendt som først retsordfører og siden politisk ordfører for regeringspartiet, hvor han i tide og utide har skullet forsvare regeringens position.

Men før valget til Folketinget var han kommunikationschef i først Skat, siden i Skattestyrelsen.

Det er derfor en mand, der har en idé om, hvad der venter, når han senere i dag sætter sig og åbner sagsbunken på ministerkontoret.

Opgaverne er mange. Blandt de største er at få et stærkt forsinket ejendomsvurderingsystem op og flyve.

3

Forsvarsminister Morten Bødskov

Morten Bødskov og Mette Frederiksen side om side på Amalienborg. De to har fulgtes ad, siden de begge blev valgt til Folketinget for første gang i 2001. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

Knap tre år fik Morten Bødskov på ministerkontoret i Skatteministeriet. Det er faktisk den næstlængste periode en skatteminister har haft posten siden 2010. Kun overgået af Venstres Karsten Lauritzen.

51-årige Bødskov kommer med flere års ministererfaring. Under Helle Thorning-Schmidt regeringspiode var han justitsminister, indtil en nødløgn i 2013 beseglede hans skæbne.

4

Tidligere transportminister Benny Engelbrecht

Benny Engelbrecht tog cyklen, da han skulle indgive sin afskedsbegæring til dronning Margrethe. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

Ministerkarrieren er lige nu kørt ind på et sidespor for 51-årige Benny Engelbrecht. Den nu tidligere minister var noget så sjældent som en ufaglært af slagsen. Noget han selv har fremhævet ved flere lejligeder.

Selvom det var Enhedslisten, der endte med at udløse fyringen af ham, er det en mand, de færreste har noget mod på Christiansborg.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, gjorde selv et nummer ud af at fremhæve, at det her 'ikke var noget personligt', mens Mette Frederiksen også roste Engelbrecht efter sit besøg på Amalienborg.

5

Statsminister Mette Frederiksen

Mette Frederiksen brugte Benny Engelbrechts exit til at lave en mindre rokade i sin regering. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Ritzau Scanpix)

Tilbage står Mette Frederiksen. Hun er fortsat i spidsen for sin regering, der er løbet ind i større og større udfordringer de seneste par måneder.

Minkkommission, slettede sms-beskeder, Engelbrechts afgang og tilbagegang i meningsmålingerne slet ikke tæt på en udtømmende liste over udfordringer, som regeringslederen bakser med.