ANALYSE Comeback-Khader er det konservative håb

Et stærkt kort som Naser Khader i indvandrerdebatten er næppe nok til at tegne den samlede konservative profil og få vælgerne tilbage.

Naser Khader stiller op for De Konservative ved det kommende folketingsvalg.

Når man leger med ilden, så bliver man sommetider brændt. Men det går over :-).

Sådan forklarer Naser Khader selv sit comeback til dansk politik på sin Facebook-profil.

Og nu er Khader altså klar til at lege med ilden igen. Med kampen mod ekstremisme som overskrift.

Khaders comeback er umiddelbart et scoop for de konservative, der mildest talt ikke vælter sig i kendte stemmehøstere frem mod valget.

Lene Espersen har forladt politik. Til valget følger Per Stig Møller og Tom Benhke trop. Og partiformand Søren Pape kæmper sin egen kamp for at blive valgt i Midt- og Vestjylland.

Men Khader, ham kender danskerne. Selvom det ikke er sikkert, de lige kan huske, hvilket parti han tilhører - han har jo været igennem et par stykker. Men uanset hvor han har befundet sig politisk, har Naser Khader været mand for at sætte en dagsorden - og den egenskab har de konservative i den grad brug for.

Kæmper med målingerne

I øjeblikket kæmper partiet ikke kun med vigende meningsmålinger, men også med at finde frem til den rette formel for vælgertilgang. Når konservative kræver skattelettelser - råber Liberal Alliance endnu højere. Og når de konservative kræver hårdere straffe og strengere udlændingepolitik - råber Dansk Folkeparti endnu højere.

Her vil det bestemt være en fordel for et lille konservativt parti at have en frontkæmper i Khader, som qua sin egen baggrund og sit arbejde de seneste år, kan tale med større vægt om ekstremisme og integration.

En dagsorden, hvor Khader adskillige gange har vist, at han ikke er bleg for at tage bladet fra munden, og derfor var permanent udstyret med to livvagter, sidst han sad i Folketinget.

Den kampgejst får partiet brug for frem mod valget, hvor radikaliserede unge bliver et stort tema efter weekendens begivenheder.

Bagsiden af medaljen

Men Khaders kulørte historie i dansk politik viser også, at han ikke altid selv er herre over historiernes udvikling - eller den konservative karriere, der som bekendt endte med et brag sidst ved valget i 2011.

Hans liv i politik har budt på talrige strategiske bommerter og svigtende dømmekraft - eksempelvis en konservativ kamp mod burkaer, som floppede helt og et forfejlet forsøg som formand for Ny Alliance på at forklare partiets skattepolitik.

Det store spørgsmål er, om Khader har alt det, De Konservative håber på. For et stærkt kort i indvandrerdebatten er næppe nok til at tegne den samlede konservative profil og få vælgerne tilbage.

Lige nu kan de konservative uddele skulderklap til hinanden over Khaders comeback til Borgen - i og med at han overtager Tom Benhkes relativt sikre konservative kreds i Århus.

På den længere bane vil det vise sig, om De Konservative leger med ilden.