Analyse: Det bliver mere og mere alvorligt for Thorning

Men det er fortsat uklart, om statsministeren kendte til løgnen, der fældede tidligere justitsminister Morten Bødskov.

Tingene spidser til for statsminister Helle Thorning-Schmidt, men der er endnu ingen rygende pistol.

Helle Thorning bekræfter i et svar til Enhedslistens Pernille Skipper, at hun kendte til to stærkt omdiskuterede udkast til pressemeddelelser fra Justitsministeriet.

I det ene udkast beklager tidligere justitsminister Morten Bødskov (S), at han gav Folketinget "et forkert billede" af årsagen til et aflyst besøg på Christiania.

- Den slags er ikke hverdag

Dette udkast har Thorning altså kendt til, og det gør sagen mere alvorlig for hende, lyder det fra DRs politiske analytiker Bjarne Steensbeck.

- Det gør, at man nu stiller de samme spørgsmål til Thorning, som man indtil videre kun har stillet til hendes departementschef Christian Kettel, siger Bjarne Steensbeck.

- Når man får sådan en oplysning, skal man som statsminister alt andet lige - ville man mene - spørge, hvad der er op og ned i den sag. For det er ikke hver dag, at en minister sender udkast til pressemeddelelser, der indeholder beklagelser om at vildlede Folketinget, siger han.

Endnu ingen rygende pistol

Bjarne Steensbeck vurderer, at fredagens samråd med Helle Thorning-Schmidt bliver væsentligt mere interessant på baggrund af de nye oplysninger.

- Det kommer jo til at dominere det her samråd og gør det endnu mere interessant. Men - og det er det store men - du kan stadig ikke ud fra de to udkast til pressemeddelelser se, at Thorning har vidst noget om den store løgn, siger Bjarne Steensbeck.

Han henviser til, at Folketingets Retsudvalgs tur til Christiania i sin tid blev aflyst med henvisning til, at tidligere politidirektør i København, Johan Reimann, ikke havde mulighed for at deltage.

Den egentlige årsag var en hemmeligholdt sikkerhedstrussel mod Pia Kjærsgaard (DF).

- Du kan ikke se, at Thorning har vidst, at Reimann var noget, som de opfandt ovre i Justitsministeriet. Det var den løgn, der fældede Morten Bødskov, og den løgn kan vi indtil videre ikke dokumentere, at Helle Thorning har været inde over eller haft kendskab til, siger Bjarne Steensbeck.

Samrådet med statsministeren begynder klokken 13. Du kan følge samrådet live på dr.dk fra kl. 12.30.

Se Bjarne Steensbeck kommentere sagen i videoen øverst i artiklen.