ANALYSE: Disse temaer kommer til at dominere valgkampen

Valgdatoen er ukendt, men valgkampens vigtigste temaer kan identificeres allerede nu, skriver DRs analytiker Jens Ringberg

Sundhedspolitikken kommer på dagsordenen i valgkampen (Foto: Colourbox © Colourbox)

"- Vi kommer ikke til at bruge mindre end det, regeringen har lagt frem!"

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde i DR2, 8. august 2014

Valgkampen er i fuld gang, og både regeringen og Venstre har udset sig sundhedspolitikken som en af de centrale kamppladser.

Det fremgår af Sophie Løhdes forsikring ovenfor. Det fremgik også, da statsministeren og to ministre for nylig fremlagde regeringens sundhedspolitiske udspil.

Thorning vil tale nulvækst

Den seance viste også noget andet. Helle Thorning-Schmidt lukkede efter nogen tid for spørgsmål fra journalisterne, og fastslog så på egen hånd - nu da ingen havde spurgt:

- Hvis man går ind for nulvækst, så vil man under ingen omstændigheder kunne fremlægge det her - uden selvfølgelig at skære voldsomt på andre områder, lød det fra Thorning.

Valgets fire temaer

Dermed er to temaer allerede slået an. Sundhed og nulvækst.

Derudover er det klart at spørgsmålet om dagpenge kommer til at dominere i valgkampen, især mellem Socialdemokratiet, de radikale, venstrefløjen og DF. Og at udlændingepolitikken igen får en vigtig rolle.

Sundhed, nulvækst, udlændinge og dagpenge. Nok til tre ugers hed valgkamp. Et lidt nærmere kig på de fire forudsigelige valgtemaer, her mens vi venter på valgdatoen:

Sundhed

Har typisk været anset for et område, hvor centrum-venstre partier havde mulighed for at apellere til vælgerne. Omvendt var det et vigtigt element i Foghs sejr i 2001 at foreslå at flytte penge fra ulandsbistand til sygehuse - som Venstre nu gør igen.

Socialdemokraterne og venstrefløjen ønsker at debatten også handler om lighed i sundhed og om privathospitaler. Det skal skabe kant til de borgerlige.

Nulvækst

Socialdemokraternes yndlingsemne. Opfattelsen er at temaet gør dobbelt ondt på Løkke. Han kan beskyldes for at skære i velfærden - og hans Blå Blok er internt uenig om sagen.

Udlændinge

Regeringspartierne har rustet sig kamp om udlændinge - slaglinjen bliver at politikken er præcist så fast og fair som i Fogh Rasmussens tid. Venstre har rustet op - kun de rigtige skal ind i landet, som Lars Løkke Rasmussen sagde efter sommerferien.

Dagpenge

Dagpenge. Sten nr. 1 i statsministerens sko.

Først skal der være finanslovsdrama om dagpengene, derefter er de sendt i udvalg. Men det forhindrer ikke dagpengene i at blive et vigtigt tema i valgkampen - derfor mener mange i Socialdemokratiet at partiet må have et selvstændigt bud på sagen, før vælgerne skal spørges.

Sådan tegner valgkampens største temaer sig lige nu. Læg dertil den økonomiske politik - regeringen har tålmodigt ventet på det store opsving i nøgletallene. De er blevet bedre, men ikke gode nok - og nedjusterede forventninger er blevet en vane.

Men hvornår...

Andre temaer vil helt traditionelt ikke få videre plads i valgkampen - Danmarks internationale engagement og EU-politikken, eksempelvis.

Foreløbig mangler vi bare en valgdato.

Facebook
Twitter