ANALYSE: Elbæk kan kun takke sig selv

Kulturministerens skæbne ligger ikke i hans egne hænder - samrådet, der skulle have reddet ham endte med det modsatte, skriver DRs analytiker

Kulturministeren skabte problemer for sig selv på et samråd - ikke det modsatte. Det belaster ham og irriterer regeringstoppen (Foto: Jens nøRgaard Larsen /Scanpix)

Den korte version af sagen om kulturminister Uffe Elbæk og hans sag om centret AFUK falder i to led:

For det første: Kulturministerens politiske liv er ude af hans egne hænder - det afgøres af andre, i første række hans partis leder, Margrethe Vestager.

For det andet: Han kan kun takke sig selv for at det er sådan.

Det hårde spil om magten

Selvfølgelig presser regeringens modstandere på. Trækker samråd ud i fire timer. Og trykker på "vi er ført bag lyset"-knappen. Sådan er det benhårde politiske magtspil, som alle partier - bestemt også kulturministerens - deltager i.

Uffe Elbæks problem er at han ikke har udvist den nødvendige dømmekraft til ministerjobbet - også ifølge ham selv, statsministeren og Vestager. Det er allerede noget skidt, for ham selv og regeringen. Dertil kan man nu lægge at han ikke var dygtig nok, da den politiske storm så satte ind.

Derfor var tirsdagens samråd ikke bare langt. Det var heller ikke overbevisende og skarpt håndteret af hovedpersonen. Langtfra. Og det uanset hvordan man i øvrigt vurderer de oplysninger, der efterhånden blev lagt frem. For sent, efter alle andres mening.

Elbæks opgave på samrådet var at fjerne dramatik og problemer - han gjorde det modsatte. Hvad blandt andet den erfarne Per Clausen (Enhedslisten) ret direkte konstaterede for åben mikrofon. Clausen, der modsat andre ikke kom til samrådet for at jage ministerskalp.

Toppen vil tale skole

Derfor har han problemer. Og derfor er han et problem for en regeringstop, der hellere ville tale om folkeskole i disse timer.

Og derfor er kulturministerens politiske liv i fare. Uagtet at ingen betvivler hans gode intentioner. Uagtet at der ikke foreligger beviser for at der er sket noget ulovligt. Uagtet at han rettede ind, da han blev gjort opmærksom på at det var problematisk med flere arrangementer på AFUK.

Spørgsmålet er bare, hvor stort et problem, Elbæk er lige nu. Dén vurdering er ikke hans egen.

Facebook
Twitter