ANALYSE Ellemann er blevet herre i eget hus – og presser Støjberg for en afklaring

V-landsmødet bekræftede afstand og uenigheder mellem formand og afgående næstformand – og dermed at bruddet var uundgåeligt

Jakob Ellemann-Jensen ses her til pressemøde efter afslutningen på Venstres landsmøde. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Danmark som land står i problemer til halsen. Med store udlændingeproblemer. Med store skel mellem landsdelene - og såmænd også med en metoo-debat, der er ved at køre af sporet.

Og ikke nok med det: partiet Venstre er i den nuværende tilstand ikke rustet til at gribe magten og stå i spidsen for at løse de store problemer.

Disse klare diagnoser blev fremlagt i et tv-studie i Roskilde søndag formiddag – af netop Venstres afgående næstformand Inger Støjberg.

Hun er nu forhenværende næstformand. Men stadig medlem af Venstre. Indtil videre altså.

For Jakob Ellemann-Jensen presser Inger Støjberg for en afklaring. Inger Støjberg vil muligvis fortolke det sådan, at partiformanden presser hende mod udgangen. I retning af det ”farvel og tak”, der har hængt i luften, siden det stod klart, at Ellemann-Jensen var tilhænger af en sag ved rigsretten mod Støjberg. Og i øvrigt ikke længere kunne leve med hende som næstformand.

Færdige med hinanden

Om Inger Støjberg er færdig med Venstre, ved vi formentlig om få dage. Men Landsmødet søndag viste krystalklart, at Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg allerede er helt færdige med hinanden.

Inger Støjberg under landsmødet, hvor det var tydeligt, hvor stor en kløft, der er mellem hende og Jakob Ellemann-Jensen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hendes tale på landsmødet var mættet med udsagn, der havde brod mod partiformanden.

For det var da vist ham, der ikke rigtigt har udlændingepolitikken i hjertet? Og vel også ham, der ikke formår at etableret et tæt, personligt og tillidsfuldt forhold til de øvrige ledere i blå blok?

Selvfølgelig var det det.

Tilsvarende var hans tale direkte og præcis, når emnet var det kuldsejlede samarbejde mellem de to.

Ja, makkerskabet gik skævt. Og jo, det skyldtes slet og ret mistillid mellem de to.

Og så må vejene jo skilles. I politik betyder det typisk af nummer to forsvinder, så nummer et kan få plads og stå klarere i billedet. Således også i Venstre.

Partiformanden så fuld afklaring snarest. Måske forståeligt, hvis han synes, der er brug for at få fjernet den opmærksomhedskrævende usikkerhed, der er omkring Inger Støjberg. Det forklarer også hans syrlige konstatering – nu har der været tiltrækkelig medieopmærksomhed om den sag.

Ud af rampelyset eller helt væk

Sagt på dansk – nu skal Støjberg ud af rampelyset. Enten ned på bageste række i Folketinget, eller helt ud af Venstre.

Jakob Ellemann-Jensen har sådan set også så meget andet at bruge sine kræfter på - og ingen garanti for, at det lykkes.

Stephanie Lose taler under landsmødet, der blev afholdt virtuelt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Han skal frem mod valget løfte Venstre op fra det aktuelle og katastrofale niveau i meningsmålingerne. Han skal fremstå som en troværdig statsministerkandidat – uden at det vil være en katastrofe, at Mette Frederiksen fortsætter på posten efter valget. Og han skal sikre, at Venstre får hæderlige valg til kommunalbestyrelser og regionsråd i november.

Til dét formål er den ny næstformand Stephanie Lose et 100 procent logisk valg. Og Inger Støjberg har ikke patent på at repræsentere det Venstre-bagland, hun taler så kærligt om. Loses stjerne er høj, selv om hun konstant taler som sine rødder i den jyske muld.

Alt det andet må Jakob Ellemann-Jensen selv klare. Hans skræmmende bjergetape begynder lige her – omgivet af meningsmålinger, der placerer de konservative på niveau med Venstre og gør Nye Borgerlige større end Dansk Folkeparti. For slet ikke at tale om en socialdemokratisk statsminister, der ikke fremstår truet af det borgerlige Danmark.

Jakob Ellemann-Jensen sagde på landsmødet at han er optimist. Det får han brug for.