Analyse: Han skal folde Løkkes drømme ud

Miljøminister Troels Lund Poulsen er på vej mod et comeback i Venstres interne hieraki, og dermed kan et gryende magtopgør om kronprinse-rollen i landets største parti være skudt i gang.

Miljøminister Troels Lund Poulsen er på vej mod et comeback i Venstres interne hieraki, og dermed kan et gryende magtopgør om kronprinse-rollen i landets største parti være skudt i gang. (Foto: DR © DR)

Venstre sætter nu turbo på processen med at konkretisere statsminister og partiformand Lars Løkke Rasmussens danske drøm - hans ti visioner for Danmark, som blev lanceret på partiets landsmøde i november i fjor. Og i spidsen for dette arbejde har han placeret tidligere politisk ordfører og nuværende miljøminister, Troels Lund Poulsen, som den 1. april næste år skal aflevere en plan til partiets hovedbestyrelse for, hvordan de 10 ambitiøse mål nåes med en liberal dagsorden.

Det er netop hovedbestyrelsen, som for godt to uger siden udstak opgaven til Troels Lund Poulsen med at stå i spidsen for et nyt internt netværk i Venstre. Det fremgår af kommissoriet, at netværket skal "engagere Venstres medlemmer i arbejdet med at udfolde den danske drøm for 2020" samt:

- Levere løsningsforslag til opfyldelse af de 10 konkrete mål... Være sparringspartner for Venstres folketingsgruppe samt medlemmer af regeringen i arbejdet med visionerne og målene..., hedder det i kommissoriet.

Har tidligere spillet central rolle

Troels Lund Poulsen spillede også en central rolle i udarbejdelsen af Venstres seneste principprogram i 2006, ligesom han også var tæt på partiets ledelse i tilrettelæggelsen af valgkampen i 2007.

Siden udnævnelsen til miljøminister efter valget i 2007 har Troels Lund Poulsen ligget lavere i det intern-politiske landskab - primært på grund af store opgaver i Miljøministeriet - men ses med sit nye hverv at være tilbage i rollen som bejler til den uformelle titel som kronprins i Venstre.

Troels Lund Poulsen er næstformand i partiets interne udviklingsudvalg - et udvalg, der har partiets næstformand, skatteminister Kristian Jensen, som formand. De indviede i planerne betragter det som noget opsigtsvækkende, at det således ikke er Kristian Jensen, der er blevet betroet den helt afgørende opgave med at formulere og konkretisere Venstres politiske platform i de kommende år.

- Det er ingen hemmelighed, at Løkke og Kristian aldrig har klikket helt - hverken personligt eller egentlig politisk - og selv om de begge har prøvet at få det bedste ud af det siden Anders Fogh gik af, så er det her en antydning af, at Løkke i hvert fald spiller på flere heste, siger en V-kilde.

Ligner Anders Fogh

En anden kilde peger på, at Kristian Jensen - måske grundet organisatorisk travlhed med to valg i fjor og politisk med implementeringen af skattereformen - ikke har leveret varen på udvikling af politik. Kilden sammenligner med Anders Fogh Rasmussen i dennes tid som næstformand, hvor han fik udviklet partiets modernisering, linje og strategi flere år før, platformen egentlig skulle bringes magfuldt i anvendelse.

- Der er i hvert fald ikke sket noget. Overhovedet, lyder det.

Omvendt peger en anden kilde på, at man ikke skal lægge alverden i Troels Lund Poulsens nye hverv - det er blot et udtryk for, at "alle kræfter skal bruges bedst muligt".

Det fremgår af kommissoriet, at Troels Lund Poulsen som netværks-leder bl.a. skal afholde politiske debatmøder, seminarer og konferencer frem mod den 1. april næste år. Om den endelige plan også kommer til at tjene som en del af Venstres politiske grundlag op til næste valg er usikkert. Og jo i hvert fald afhængigt af, hvornår valget kommer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk