ANALYSE: Mantra om tryghed skal vinde valget for Thorning

Helle Thorning-Schmidt er klar med det budskab, der skal vinde valget: SSFR giver tryghed!

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på Folketingets talerstol under afslutningsdebatten onsdag formiddag - 13 gange brugte hun ordene tryghed og tryg (Foto: © Thorkild Adsersen, Scanpix)

"Min regering værner om trygheden"

(Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved afslutningsdebatten, den 29. maj 2013. Se hele talen i toppen af artiklen)

Danmark er gået reformamok - sagde statsministeren, da hun i januar var til verdensøkonomisk topmøde i Davos i Schweiz.

Da optrådte hun på de internationale skrå brædder som en dansk statsminister, der virkeligt turde forandre det lille samfund i Skandinavien.

Det kommende valg

Det billede vil hun gerne fastholde, men fra og med denne uge er fortællingen blevet udbygget. Thorning-Schmidt er i gang med at etablere den fortælling, der skal bære helt frem til det kommende folketingsvalg om et par år.

Hovedbudskabet i dén fortælling handler om tryghed.

Det handler om at "tryghed og forandring går hånd i hånd", som Helle Thorning-Schmidt sagde under afslutningsdebatten onsdag - efter at hun havde øvet sig på pressemødet tirsdag.

13 gange tryg

En hurtig optælling viser at statsministeren 13 gange i sin tale brugte ordene "tryg" og "tryghed".

Der kommer mere i kommende taler fra Thorning-Schmidt, der skal holde grundlovstaler allerede på onsdag.

Budskabet er rettet mod S-vælgere, der har forladt det engang så store parti. De har nu fået at vide igen og igen og igen at Socialdemokratiet er økonomisk ansvarligt - godt og vel. Upopulært eller ej. De har reageret ved tage benene på nakken.

Nu skal de forsikres om at den socialdemokratiske ansvarlighed også har et menneskeligt ansigt, så at sige.

Regeringsgrundlaget skal ikke fornys

Med andre ord: Enhver idé om reformer er ikke taget af bordet, der kommer et stort eftersyn af erhvervsuddannelserne til efteråret - men dén reform bliver aldrig så eksplosiv som en reform af kontanthjælp eller SU. Det er slut med reformamok.

Derfor har regeringen for tiden heller ingen planer om at udskifte det regeringsgrundlag, der i sin tid blev forfattet i Crowne Plazas sorte tårn på Amager.

Et nyt regeringsgrundlag ville kunne skabe en debat om nye upopulære planer fra regeringens side - og få tryghedsbarometret til at dale.

SFs formand Annette Vilhelmsen har slet ingen interesse i at binde sit parti ind i et tættere ægteskab med Socialdemokratiet og de radikale, nu hvor halvdelen af valgperioden er gået.

Rokade i vente

Heller ikke Helle Thorning-Schmidt eller Margrethe Vestager har så vidt vides nogen dybfølt trang til hverken sorte tårne eller armlægning om regeringsgrundlag, her på kanten af en længe ventet sommer.

I stedet har Statsministeriet udsendt en 52 sider lang pjece om "Regeringens resultater 2012-13". Så kan særligt interesserede bladre i den.

Til gengæld er det højst sandsynligt at regeringen - med samme regeringsgrundlag - skifter medlemmer på den anden side af sommerferie.

Nogle ministre kan være helt rolige - andre har mindre grund til at føle sig trygge.