Indtil for en måneds tid siden var Inger Støjbergs politiske skæbne en ret enkel sag for Socialdemokratiet.
Hvis der var alvorlig kritik fra juristerne i Instrukskommissionen, så var partiet klar til at gå sammen med regeringens støttepartier om at stille den tidligere udlændingeminister og nuværende Venstre-næstformand for en rigsret.
Men så kom mink-sagen.
Uanset forskellene på mink-sagen og instruks-sagen så kan det blive en udfordring for Socialdemokratiet at skulle forklare, hvorfor Inger Støjberg skal anklages i en rigsretssag for en ulovlig instruks udstedt i en pressemeddelelse, hvis en ulovlig instruks udstedt på et pressemøde skal bedømmes mildere.
Og det ligger allerede fast, at et stort flertal i Folketinget vurderer, at mink-sagen er alvorlig nok til, at der skal nedsættes en undersøgelseskommission i den nye form, som har fået navnet granskningskommission.
Ingen fribilletter til S
Så med en rigsretssag vil der i de kommende mange måneder være basis for en – for Socialdemokratiet og regeringen – besværlig debat om forskelle og ligheder mellem de to sager.
På den anden side vil en langvarig rigsretssag mod Venstres næstformand give Socialdemokratiet en glimrende mulighed for at skade hovedfjenden Venstre. I hvert fald i forhold til den del af Venstres vælgere, som Socialdemokratiet kan gå efter at trække over midten.
For regeringspartiet er der er ingen fribilletter. Det bliver Socialdemokratiets mandater, der kommer til at afgøre, om det er rigsretten som det tungeste våben i værktøjskassen, der skal i brug. Eller om reaktionen over for Inger Støjberg skal være mildere og dermed takseres til en politisk næse. S-regeringens tre støttepartier er klar til den første rigsret i over 25 år.
Ellemann forsøger at købe tid
Foreløbig har Socialdemokratiet taget første skridt mod en mulig rigsretssag ved at støtte, at uvildige advokater vurderer Instrukskommissionens beretning og kommer med en juridisk vurdering af, om der er basis for at udforme et egentligt anklageskrift.
Mink-sagen gør også Inger Støjbergs sag mere besværlig for Venstre. Hvis V-formand Jakob Ellemann-Jensen takserer sin næstformands ageren som fejl, der ikke skal have alvorlige konsekvenser, hvordan kan han så med troværdighed banke løs på statsminister Mette Frederiksen i mink-sagen.
Og Jakob Ellemann-Jensen har sådan set nok af andre problemer med instruks-sagen – og med sin næstformand.
Ellemann har med sin første reaktion på kommissionens dom forsøgt at købe sig lidt tid. Han understreger, at han ikke er færdig med at studere de mange sider i beretningen, og så forsøger han at balancere mellem at give Inger Støjberg medhold i hendes argument om, at hun aldrig gav en direkte ulovlig ordre og at understrege, at der jo er hård kritik fra juristerne.
Kritiske avis-ledere
Alligevel opruster fløjene i Venstre. Særligt har Jakob Ellemann-Jensens reaktion affødt vrede og hård kritik fra den del af Venstre, som ikke tilhører Inger Støjbergs fanklub. Den markante V-profil Søren Pind truer ligefrem med at forlade sit parti, hvis instruks-sagen ikke får konsekvenser for Støjberg.
Det er også værd at notere, at begge de to store borgerlige aviser, Berlingske og Jyllands-posten, på lederplads er særdeles kritiske.
- Beklageligvis synger Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, med på Støjbergs falske melodi og fejer kommissionens alvorlige konklusioner ind under gulvtæppet, skriver Jyllands-Posten i sin leder.
Et formandskab med problemer
Det har længe været tydeligt, at de forskelle på Ellemann og Støjberg, som var tænkt som en styrke med appel til forskellige vælgere, er blevet et alvorligt problem for Venstre og for Jakob Ellemann-Jensen.
Der er konstant fokus på de politiske uenigheder i Venstres top, og Inger Støjberg har flere gange gjort en i forvejen svær start for Ellemann endnu mere besværlig.
De få gange i det seneste corona-år, hvor det er lykkedes Venstre at få fokus på Socialdemokratiets og regeringens problemer, har Støjberg demonstreret et særligt talent for at flytte fokus over på Venstres problemer.
For og imod Støjberg
Som da hun i krænkelsesdebatten drog i felttog for mændene. Eller da hun midt i mink-sagen ved en traktor-demonstration brugte Trumps udtryk om at ”dræne sumpen” for statsminister Mette Frederiksens magt-arrogance.
Også derfor er der mange i Venstre, som mener, at Inger Støjberg bør fjernes som næstformand i Venstre. Men Støjberg har også mange meget stærke tilhængere og en stærk appel til store dele af Venstres bagland og til mange Venstre-vælgere.
Alt i alt er der meget på spil for Jakob Ellemann-Jensen, når han er færdig med at læse og skal gøre sin endelige stilling op.