ANALYSE Mette Frederiksenformandskurs med S-kritik

Mette Frederiksen lægger en lille smule afstand til det nuværende socialdemokratiske projekt og kører sig selv i stilling som kommende partiformand, mener DR Nyheders politiske redaktør Uffe Tang.

Socialdemokraterne er nødt til at tage danskernes bekymringer alvorligt for at vinde befolkningens tillid, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i et interview med Børsen og opfordrer sine partifæller til at kigge indad for at forstå krisen hos Socialdemokraterne.

Ifølge DR Nyheders politiske redaktør Uffe Tang skal udmeldingen ses som et strategisk træk i kampen om at blive Helle Thorning-Schmidts afløser som formand for Socialdemokraterne og statsminister på sigt.

- Magtspillet er i gang i Socialdemokraterne, og med denne udmelding er hun i gang med at lægge en lille smule afstand til det nuværende socialdemokratiske projekt, så hun på et tidspunkt med en smule troværdighed kan sige, at hun vil flytte partiet et andet sted hen, siger Uffe Tang, der allerede er klar til at kåre Mette Frederiksen som ny partiformand.

- Der er ikke noget, der umiddelbart tyder på, at der er noget, der kan true hende. Det bliver hende, der bliver næste formand, siger han.

Mette Frederiksen ved præcis, hvad hun gør

I et interview med Information den 28. september sidste år pegede Brøndbys socialdemokratiske borgmester Ib Terp på Mette Frederiksen som et godt bud på ny formand for partiet.

Selv understregede Mette Frederiksen, at hun "bakker fuldstændig op om Helle Thorning-Schmidt som formand", men ifølge Uffe Tang er interviewet med Børsen hendes første som kommende S-formand.

- Hun ved præcis, hvad hun laver. Mette Frederiksen er en meget mediebevist politiker, og hun ved godt, hvor folk som dig og mig må få lov til at se hende henne og ikke må få lov til at se hende henne, siger han.

- Hun har sågar meninger om, hvor kameraerne må stå, når hun skal filmes og den slags ting. Hun ved præcis, hvad hun gør, og Mette Frederiksen og hendes rådgivere ved godt, at de har lavet det næste formandsagtige interview, og det er de helt beviste om, så det er en del af hele kampen om magten hos Socialdemokraterne fremover, siger Uffe Tang.

Se hele Uffe Tangs analyse af, hvad Mette Frederiksen ønsker at opnå med sine udtalelser, samt hvorfor hun kommer med dem netop nu, i videoen i toppen af artiklen.