ANALYSE: Ny spindoktor - samme problemer

Statsministerens nye spindoktor er dygtig og kan blive en hjælp. Men Helle Thorning-Schmidt kan kun selv fjerne de problemer, regeringen står i

Statsministeren har nu to såkaldte særlige rådgivere

Ret skal være ret: Alt tyder på, at statsminister Helle Thorning-Schmidt har truffet en rigtig beslutning i ansættelsen af Thomas Juul-Dam som særlig rådgiver nr. 2.

For det første er manden dygtig. Ingen siger andet. Han kan analysere, skrive og har forståelse for pressens med- og modspil til den politiske magt. Det sidste bliver hans hovedopgave.

Bedre kommunikation

For det andet, så er kommunikationen og mediehåndtering en uadskillelig del af politik. At sige andet er sludder. Man kan ikke kommunikere alle problemer væk - langtfra. Men man skal kommunikere. For eksempel er det en god idé at have noget at komme med, når man møder pressen på et ugentligt pressemøde. Og hér er der plads til forbedring.

Men...

Men uanset hvor god rådgivningen er, så kan kun én person i virkeligheden fjerne de sten, der hober sig op på regeringens vej. Hende selv. Helle Thorning-Schmidt.

Blikket på dansk politik

For uanset at topmøder og internationale opgaver tårner sig op, så vokser behovet samtidig for at statsministeren svinger pisken over sin regering. Den trænger simpelthen til at få noget fra hånden. Hvis den da ellers kan.

Selv hvis de ventede trepartsforhandlinger endelig kommer i gang i denne uge, og selv hvis regeringens skatteudspil kommer i næste uge - så står regeringen alligevel over for en ophobning af vigtige politiske forhandlinger, der sjældent er set. De er svære, men de skal bringes til afslutning. Og det kan man ikke rådgive eller kommunikere sig ud af.

Forhåbninger til den nye mand

Thomas Juul-Dam er respekteret. Han har gode forbindelse til Socialdemokratiets stærke Århus-gruppering omkring Nicolai Wammen, Dan Jørgensen og Jens Joel.

Han kender ikke Statsministeriet og Christiansborgs mekanismer til bunds. Alligevel: hvis han får statsministerens øre og plads til at operere i samspil med Noa Reddington, kan han gøre forskel.

Men den afgørende forskel kan kun statsministeren selv gøre.