ANALYSE: Større og bedre

Folkemødet var vokset i størrelse og folkelighed - de politiske partier leder stadig efter den rigtige formel

Bornholms borgmester Winni Grosbøll holder åbningstale ved Folkemødet i Allinge 14. juni 2012. (Foto: Marie Hald © Scanpix)

Hvad er forskellen på Folkemødet på Bornholm og en lang stribe film og bøger?

Når det gælder Folkemødet, så var 2eren bedre end 1eren. I de andre tilfælde ofte omvendt.

Ikke fordi Folkemødet 2011 ikke var en god oplevelse, for det var det. Men Folkemødet 2012 var bedre, ja faktisk rigtigt godt.

En eksplosion

Ikke kun fordi det var større.

Udbuddet af arrangementer var ellers eksploderet. I mange tilfælde i meget fantasifuld retning - og i næsten alle tilfælde var resultatet relevant og interessant. Ikke for alle, men for nogle. Og dét er også en af Folkemødets særkender. Mangfoldigheden.

Anarkistisk program

Folkemødets program består af det, nogen vil arrangere. Derfor var det vokset. Men der er ingen grund til at det skal blive større endnu - Folkemødet og demokratiet får det ikke bedre af den grund. Arrangørerne kommer til at tage en diskussion om dén problemstilling, hvis vokseværket fortsætter.

Mest vil Folkemødet 2012 dog blive husket for at folket dukkede op (nå, ja, og så for det fotrtrinlige vejr...).

De fyldte ikke det hele

Allinge var på intet tidspunkt præget af tomme gader og øde stande.

Og den skrækkelige og frygtede koncentration af politikere, lobbyister og mediefolk, mange talte om - den blev ikke noget problem i 2012.

Bornholmere, højskoleelever, efterskoleelever og bestyrelsesmedlemmer i de talrige organisationer som holdt møde i forbindelse med Folkemødet, fyldte op. De deltog og debatterede og hørte taler. Ikke bare folk - engagerende folk.

Partierne og Folkemødet

Logistikken er uden større fejl. Folkemødets forløb fulgte sporet fra 2011. Start midt i ugen. En halv slutdag - lidt blindtarmsagtigt, men godt lørdagen kom med. Og med med partier på skift på den store scene.

De politiske partier har grund til at arbejde videre med præcis deres håndtering af Folkemødet. Der er mange gode arrangementer i partitelene, men partierne formår ikke for alvor at præge debatten i de timer, de har på den store scene. Eller i det hele taget.

I 2011 var partiledernes taler noget famlende og generelle. I år var de mest præget af den helt aktuelle politiske situation på Christiansborg. Måske kan der findes et tredje spor - Folkemødesporet - til disse taler. Og måske kan partierne, måske sammen, finde veje, så deres bidrag for alvor sætter gang i snakken i Allinge. Og måske forandrer Danmark.

Det vil vise sig til Folkemødet i 2013. Måtte vejret blive godt.