Analyse: Stram Kurs kan øge stemmespild i blå blok

Partiet med Rasmus Paludan i spidsen er tæt på at blive opstillingsberettiget.

Partiet Stram Kurs har indsamlet 17.739 af de påkrævede 20.109 vælgererklæringer. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kort tid før folketingsvalget skal finde sted, ser det ud til, at listen over opstillingsberettigede partier får tilført endnu et navn.

Nemlig partiet Stram Kurs med den racismedømte og højreradikale provokatør Rasmus Paludan i spidsen.

Partiet har indsamlet 17.739 af de påkrævede 20.109 vælgererklæringer og ventes derfor at nå det endelige mål inden for kort tid.

Stram Kurs har indsamlet vælgererklæringer siden slutningen af september 2017, men indsamlingen tog for alvor fart efter demonstrationen på Nørrebro for nogle uger siden, hvor Rasmus Paludan blandt andet kastede med en koran.

Siden udviklede det sig voldsomt efter en moddemonstration, og der blev blandt andet sat ild til biler i flere områder af København.

Efterfølgende var flere politikere ude med kritik af både uromagere, men også Rasmus Paludan selv.

Eksempelvis tog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afstand på Twitter fra "Paludans meningsløse provokationer".

Hvad er reaktionen fra de øvrige partier på Christiansborg?

- Man sporer da en dyb bekymring, fortæller DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- Både for, hvad det vil betyde for den danske valgkamp, men også for, hvad det kan betyde for Danmarks anseelse i udlandet. Om det kan antænde en ild, som vi før har set, i dele af verden, hvor man måske ikke nødvendigvis går så meget op i de finere detaljer i det danske demokrati, siger hun.

Rasmus Paludan har i det hele taget formået at skabe opmærksomhed omkring sig selv og partiet Stram Kurs med en række demonstrationer.

Foruden at kaste med koranen har Rasmus Paludan også sat ild til koranen og pakket den ind i bacon. Ting som Stram Kurs løbende dokumenterer live på Youtube.

Hvilken betydning får det for debatten i valgkampen?

- Jeg tror, at vi vil få en meget speciel valgkamp – i hvert fald de steder, hvor Rasmus Paludan også vil optræde. Og måske også en meget dramatisk valgkamp, forklarer Christine Cordsen.

- Og så kan partiet jo også betyde, at der i endnu højere grad vil være stemmespild, som nok især vil koste i blå blok.

- I forvejen er der jo partier, som står til ikke at komme over spærregrænsen, og det har betydning for magtbalancen, hvis der er nogle stemmer, som går til spilde, fordi de går til partier, som ikke når over de her to procents spærregrænse, siger hun.

Rasmus Paludan er indtil videre den eneste kendte kandidat for partiet, men partiets plan er at opstille kandidater i samtlige ti storkredse.

Som partileder vil det være Rasmus Paludan, der kommer til at tegne linjen for partiet i debatter på både tv, i aviser og forsamlingshuse.

Hvilken betydning får det for valgkampsdækningen?

Traditionen har været, at man har behandlet partiledere ligeligt. Det er sket på baggrund af nogle domme og afgørelser fra Ombudsmanden på basis af Grundlovens paragraf 31 om proportionel repræsentation.

- Så man har sagt, at alle opstillingsberettigede partier også skal være en del af DR's dækning, særligt på grund af public service-forpligtelserne, siger lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- DR er gået væk fra sekund-demokratiet, hvor alle skulle have lige meget taletid, til at være mere baseret på, hvem der er vigtigst. Alle får taletid og præsentationsprogrammer, men når partilederrunderne kører, tager man hensyn til, hvem der er statsminister, potentielt kommende statsminister og mindre partier.

- Men det er DR og TV2, der skal knække nødden og finde ud af at lave seværdigt tv med så mange partiledere, siger Karina Kosiara-Pedersen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter