Analyse: Thulesen Dahl er Danmarks heldigste partiformand – og Birthe Kjær maler stadig byen rød

Dansk Folkepartis bagland står stadig bag partiet – det svære bliver at få nogle af vælgerne tilbage.

På trods af stor tilbagegang ved folketingsvalget blev Kristian Thulesen Dahl genvalgt som formand for Dansk Folkeparti med stående bifald og blomster. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har lyttet til partiets bagland på den turné, han har gennemført efter de to valgnederlag i maj og juni. Ingen tvivl om det.

Billedet på denne lydhørhed er dansktop-dronningen Birthe Kjær, der malede byen rød og sejlede med den knaldrøde gummibåd under festen ved DFs årsmøde, som blev afholdt i denne weekend i Herning.

Fordi nogen havde klaget til Kristian Thulesen Dahl over kvaliteten af underholdningen på årsmøderne. Og foreslået Birthe Kjær – som heldigvis havde plads i sin kalender lørdag den 14. september, midt på aftenen.

Thulesen Dahls snakke med cirka 400 DFere på møder landet over blev nævnt igen og igen på et årsmøde, hvor meget handlede om at forklare og bearbejde det for partiet skrækkelige folketingsvalg, der kostede 21 mandater.

Forklaringen falder ifølge partiformanden i flere dele, men ganske meget handler ifølge Thulesen Dahl om kommunikation. Om ikke at være god nok til at lytte og til at forklare.

Det gør det i øvrigt meget ofte når politiske ledere skal forklare deres problemer med vælgere og bagland. Faktisk næsten hver gang.

Begik stor fejl

Men Kristian Thulesen Dahl bidrager også med en skarp og hudløs analyse af rene politiske grunde til, at tusinder af vælgere vendte DF ryggen 5. juni. Især at partiet efter valget i 2015 ikke gik i regering, selv om flere end hver femte vælger havde betroet DF deres stemme.

Det var simpelthen en fejl, ifølge den turnerende partiformand. Vælgerne forstod det ikke, og det fik en del af dem til at søge andre steder hen.

Se Kristian Thulesen Dahl svare på, hvordan han kunne begå så stor en fejl, i videoen herunder.

I virkeligheden er der tale om en ret alvorlig sag – det er faktisk ret seriøse fejltrin, DF-formanden bebrejder sig selv.

Han har været ved at slippe kontakten til sit partis fodfolk. Og han har truffet forkerte beslutning på et afgørende tidspunkt i partiets historie. Nemlig da DF stod med en kæmpe valgsejr og en realistisk mulighed for at komme i regering.

Men Thulesen Dahl er også en heldig partiformand, måske landets heldigste. Han er personligt vellidt. Han er formand for et parti, hvis stifter personligt har udpeget ham. Og han er formand for et parti med et bagland, der i særklasse er loyal over for partitoppen. Det er simpelthen kulturen i DF, modsat forgængeren Fremskridtspartiet og andre partier.

Kritikken er beskeden, især på et årsmøde, hvor journalisterne kigger med. Der pippes ganske lidt fra talerstolen og en smule i korridorerne. Nogle synes simpelthen Thulesen Dahl er for tør og Christiansborg-agtig. Han burde være skarpere og frækkere. Det siger han også selv. Pia Kjærsgaard siger det samme.

Og det er så det. Der er ro i Dansk Folkeparti

- Det var en knock-out. Nu skal vi videre, som Pia Kjærsgaard sagde det i en peptalk til årsmødet.

Vanskeligt valg venter

Vejen videre kan imidlertid vise sig at være vanskeligere end den interne proces i DF, for den handler om at få vælgere tilbage, og de er ikke så loyale og flinke som DFs medlemmer. I første omgang skal de bakke op i meningsmålingerne og dernæst ved valgene – første gang ved kommunalvalget i 2021. Og DF klarer sig typisk temmelig blandet ved de lokale valg.

DF-toppen har allerede taget fat i det vigtigste redskab i værktøjskassen. Nemlig udlændingepolitikken. Man advarer mod at regeringen skrider ud i slap retning, inspireret af de radikale – men man har også lidt brug for at det sker, for der skal hentes vælgere i Mette Frederiksens parti.

To store valgnederlag havde ikke ødelagt stemningen til landsmødet. Her er det John Rosenhøj, der sidder i byrådet i Odder Kommune, der får morgenkaffe. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Kræver mere end Birthe Kjær

Mange vil også holde øje med, hvordan DF håndterer forhandlingerne om pension til nedslidte, og om partiet kan sætte fingeraftryk på velfærdspolitikken under en rød regering. Men det er måske lige så vigtigt, at store vælgergrupper igen synes, de forstår, hvad DF er for et parti – det DF, der en gang havde sloganet ”Du ved hvad vi står for!”

Derfor understreges det igen og igen, at DF er og bliver et borgerligt parti, ikke halve socialdemokrater. Det siger Pia Kjærsgaard selv, og dét sidder Martin Henriksen og Morten Messerschmidt og grubler over i en intern tænketank.

DF-formanden har på bedste Poul Nyrup Rasmussen-vis skrevet gode råd fra baglandet op i en rød bog på sin turné i baglandet. Foreløbig har han leveret Birthe Kjær og hun har malet byen rød lørdag aften i Herning.

Thulesen Dahl skal levere en hel del mere, hvis DF igen skal blive så stort at partiet kan hjælpe Blå Blok til at erobre Statsministeriet, og partiet selv kan komme i regering. Som Kristian Thulesen Dahl nu mener DF skal gøre.