Analyse: Thulesen Dahl fik ro, men skæbnevalg venter

Jens Ringberg analyserer situationen i Dansk Folkeparti efter årsmødet.

Kristian Thulesen Dahl kan foreløbig ånde lettet op. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Mandag den 20. september begynder en ny epoke i DFs historie. Slut med læk fra partiets indre liv. Slut med kritik og bagtaleri i det offentlige rum. Nu trækker alle på samme hammel. Var Dansk Folkeparti et maleri med bibelsk motiv, ville lammet løbe omkring på den grønne mark sammen med løven. Alt sammen fra mandag den 20. september 2021. Som minimum frem mod lokalvalgene den 16. november.

Vel, sådan går det nok ikke helt, trods alle klapsalver og besværgelser. Men mindre kan også gøre det for det hårdt prøvede parti.

Formand Kristian Thulesen Dahl kunne forlade Herning Kongrescenter med kurs mod hjemmet i Thyregod med tilfredshed. Årsmødet gik godt for DF-manden.

Der var klangbund og forståelse for hans appel til de mange hundrede deltagere: Ro omkring Dansk Folkeparti – altså partiet, ikke partiets politik – er en betingelse for at slippe helskindet gennem kommunalvalget.

Der var opbakning til den trussel, han indledte årsmødet med lørdag: Hvis der er DF'ere, der ikke kan holde kæft udadtil og bevare det snavsede vasketøj og debatten om den politiske linje bag de lukkede døre – så bliver de smidt på porten. Det er en trussel, der godt kan blive til virkelighed i løbet af den næste tid. Hvis der er nogle, der forstyrrer freden i DF.

Partiets årsmøde foregik i weekenden i MCH Herning Kongrescenter. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Appel om ro frem til valg

Truslen fik opbakning og ekstra vægt fra DFs stifter Pia Kjærsgaard, da hun gik på talerstolen søndag kort før mødets afslutning. Også hun med en appel om ro, frem for alt af hensyn til kommunalvalget.

Dertil er der to ting at sige:

For det første at Kristian Thulesen vel egentlig var heldig, at årsmødet faldt så kort tid før de vigtige lokalvalg i Danmark. Det gav ham en velkommen grund til at appellere om ro.

For det andet at der kan blive god brug for gode vibrationer og sammenhold, når danskerne stemmer i november. DF har skuffet ved adskillige kommunalvalg. Det i 2021 bliver heller ikke prangende.

Og nej, kommunalvalg i Danmark er IKKE et midtvejsvalg eller en 1 til 1-måling på partiernes styrke på nationalt niveau. Det er først og fremmest en lang række lokale valg. Men valgforskerne er ikke i tvivl: Nationale politiske strømninger viser sig også lokalt. Og partierne er selv stærkt optaget af, om det går frem eller tilbage, når man ser landet som helhed.

Her taler Kristian Thulesen Dahl til de fremmødte ved partiets årsmøde. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Kjærsgaard som formand eksisterer som mulighed

Dét kommer i høj grad til at gælde for Dansk Folkeparti i november. Parti og formand har efterhånden investeret meget politisk kapital i kommunalvalget.

For nok kom Kristian Thulesen Dahl gennem årsmødet uden skrammer ved at appellere til ro om den kommunale valgkamp. Men hans formandsrolle er stadig til diskussion i Dansk Folkeparti. Det vil den være så længe partiet er i vælgerkrise. Mange i DF har en klar fornemmelse af, at partiet ligger alt for lavt i målingerne – og så kigger man mod formanden og taler om udskiftning. På dét punkt deler partiformænd og fodboldtrænere skæbne – dårlige resultater fører til fyresedler. Før eller siden.

Og skulle Kristian Thulesen Dahl være i tvivl om dén sag, kan han bare spørge sin forgænger Pia Kjærsgaard.

Hun varmede op til årsmødet med et facebookopslag, hvor hun omtalte kommunalvalget med tilføjelsen ”så får vi se…”. Opslaget var en reaktion på, at kræfter i DFs bagland havde varmet op med at opfordre Pia Kjærsgaard til at overtage Thulesens formandspost.

Dén mulighed eksisterer stadig. Pia Kjærsgaard har i hvert tilfælde ikke kategorisk afvist den trods adskillige muligheder på årsmødet. Alene det er med til at fastholde en lidt usikker status omkring DFs formand – sammen med presset fra målingerne.

Men foreløbig lover Pia Kjærsgaard også at kaste sig ind i den kommunale valgkamp – oven i købet i en fælles kampagne med Kristian Thulesen Dahl. Så mangler de bare, at vælgerne også har lyst til at stemme på DF.

Valgene den 16. november bliver vigtige for mange mennesker. Også for Dansk Folkepartis formand.

Facebook
Twitter